Ugrás a tartalomra

Vučić Koszovóról: Nem lehetnek olyan elvárásaink, amelyek nem felelnek meg a valóságnak

2021.06.22
16:12
2021.06.22
21:37
Forrás
Pannon RTV
A brüsszeli tárgyalásokról, valamint a koszovói kérdésről tájékoztatta ma Aleksandar Vučić a szerb parlamentben a köztársasági képviselőket. A szerb köztársasági parlamenti képviselők az ülés végén megszavazták a jelentést.

A párbeszéd az egyetlen megoldás Koszovó kérdésében, és Szerbia már teljesített minden feltételt, azonban az albánok nem hajlandók teljesíteni az ő kötelezettségeiket.

Vučić elmondta, Koszovóval kapcsolatban nincs ok ünnepi hangulatra. A szerb államfő szerint Szerbiának nem lehetnek olyan elvárásai, amelyek nem felelnek meg a valóságnak. Vučić hozzátette, Szerbiának nincs szüksége egy befagyasztott konfliktusra, mert az ellentétes a koszovói szerbek érdekeivel, akik nehezebben élnek az itteniekhez képest. Folytatni szeretnék a tárgyalásokat, hogy a jövőben bármikor kompromisszum születhessen.

Vučić kijelentette, az idei és a tavalyi év folyamán összesen csaknem 800 millió eurós támogatást biztosított a szerb állam a koszovói szerbeknek. „Az idei évben 750 millió dinárt biztosítottunk mezőgazdasági és gazdasági fejlesztésekre Koszovóban. Tekintettel arra a tényre, hogy az ottani szerbek csaknem 70 százalékának ez az elsődleges foglalkozása, különösen a vidéken élők foglalkoznak mezőgazdasággal. A segélyt mezőgépek és vetőmagok vásárlására, jószágok és szárnyasok beszerzésére, és a különféle mezőgazdasági termények felvásárlását végző mezőgazdasági szövetkezetek létrehozására folyósítjuk. Szőlő- és málnaültetvényekre, és fóliasátras zöldségtermesztésre. Igyekszünk emellett a kis- és középvállalkozásokat is fejleszteni, főleg a családi üzemek és a női vállalkozások esetében.”

Vučić kétségbe vonja egyes külföldi tisztségviselők értékelését, miszerint mindenki egyenrangú a tárgyalásokon, és emlékeztetett arra, hogy Belgrád teljesítette a kötelezettségeit. „A legutóbbi találkozó során Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Miroslav Lajčák jelenlétében, aki a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felel, az albánok, azaz az őket képviselő Albin Kurti és Besnik Bislimi, több alkalommal is, kétséget kizáróan megismételték, hogy őket nem érdekli az, amit valamelyik korábbi pristinai hatalom aláírt, mert azok mind nem legitim, és nem legális kormányok voltak, és csakis az számít legitimnek Koszovóban, ami idén február 14-e óta történik.”

Az egyetlen téma az volt, hogy mikor ismeri el Szerbia Koszovó függetlenségét. Kurti felém fordult, és ötször megkérdezte, hogy mikor, mikor, mikor, mikor, mikor? Azt mondtam neki, hogy soha – mondta Vučić. Rámutatott, hogy a nyugati országok nem fogják megváltoztatni az álláspontjukat Koszovóval kapcsolatban. Szerbia kicsi ahhoz, hogy diktáljon Amerikának, Franciaországnak, Németországnak, de elég nagy ahhoz, hogy megvédhesse magát a megaláztatástól - szögezte le Vučić.

A folytatásban a többi parlamenti párt képviselői is megszólaltak. A Szerb Haladó Párt parlamenti képviselője, a szerb parlament Koszovó-ügyi bizottságának elnöke, Milovan Drecun elmondta, a bizottság egyhangúlag elfogadta az államfő Koszovóról szóló jelentését. Shaip Kamberi, az Egyesült Völgy – Szandzsáki Demokratikus Akciópárt képviselőicsoportjának vezetője Szerbiát egy Koszovó ellen folytatott tömeges terrorkampánnyal vádolta meg. A szerb államfő azt üzente, nehezen tud hinni abban, hogy csak a szerbek bűnözők, az albánok pedig angyalok. Vučić kifejtette, az a különbség közte és Kamberi között, hogy ő nem leplezi a szerbek által elkövetett bűncselekményeket. Dragan Marković Palma, az Egységes Szerbia parlamenti képviselője pedig azt mondta, pártja támogatja a brüsszeli tárgyalásokról szóló jelentést.

Aleksandar Vučić
Koszovó
parlament

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.