Ugrás a tartalomra
Instagram/buducnostsrbijeav

Vučić New Yorkban csaknem minden európai vezetővel találkozott

2023.09.19
20:32
2023.09.20
08:30
Forrás
Szerbiai RTV
New Yorkban vannak a világ vezetői az ENSZ Közgyűlésén. Aleksandar Vučić csütörtökön szólal fel, de már most több megbeszélésen is részt vett, főleg Koszovóról volt szó. Kétoldalú tárgyalásokat folytatott Ivica Dačić szerb külügyminiszter is.

A szerb államfő csaknem minden európai vezetővel találkozott, többek között Olaf Scholz német kancellárral, akit szerbiai látogatásra hívott, Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, emellett egyeztetett a török elnökkel, Recep Tayyip Erdoğannal, illetve a kínai alelnökkel is találkozni fog.

Sok fontos tanácskozáson vesz majd még részt, Miroslav Lajčakkal, az Európai Unió Belgrád és Priština közötti párbeszédért felelős különmegbízottjával a koszovói helyzetről fog tárgyalni.

Az európai tisztviselők az oroszországi szankciókról tartanak majd előadást számára, amire csak annyit tud mondani, hogy ő Szerbia elnöke, és hogy folytatják az ország eddigi politikáját - jelentette ki újságírói kérdésre Aleksandar Vučić. Már egy éve és 7 hónapja ez az ország politikája, komoly, felelős és tisztességes, mert ellenünk is voltak már szankciók, tudjuk milyen az, és mi ilyen dolgokban miért is vennénk részt? - tette fel a kérdést a szerb elnök.

Annalena Baerbock német külügyminiszter azt mondta, hogy országa mindig kiáll a nemzetközi jog mellett, ami Vučić szerint nem épp úgy van, és beszédében emlékeztetni fog arra, hogy '99-ben az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése ellenére egy kimerült nyugat-balkáni országot bombáztak, és a népet ölték.

New York
ENSZ
Aleksandar Vučić
Ivica Dačić
Recep Tayyip Erdoğan
Charles Michel
Miroslav Lajčak

Most

15:55, Frissítve: 17:36

Interaktív előadás János vitézről

Petőfi Sándor János vitéz című művéből készített alsós diákoknak interaktív előadást a Perem Magyar Színházi Egyesület. A mintegy félórás darabot Vajdaság-szerte láthatják majd a gyerekek.
15:35, Frissítve: 17:41

Vasárnap GastroFest Óbecsén!

Vasárnap immár hatodik alkalommal szervezik meg Óbecsén a GastroFest gasztronómiai rendezvényt, amelyre 10 és 22 óra között várják a látogatókat az Erdőtelepítők Parkjában.

Népszerű

Dupla öröm a nyugdíjasoknak

A nyugdíjasok mától duplán örülhetnek, hiszen mostantól érvényesek az új nyugdíjas kártyák, ráadásul 5,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak Szerbiában.

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.