Ugrás a tartalomra
MTI/Balogh Zoltán

A TV Macit ábrázoló bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta

2023.06.08
21:45
Forrás
MTI
A TV Macival bővült a Magyar Posta és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap közös Mesehősök bélyegkollekciója.

A többéves együttműködésnek köszönhetően nemzedékek kedvenc mesealakjai, a Süsü, a sárkány, a Frakk, a macskák réme, a Kukori és Kotkoda, a Mazsola és Tádé után az Esti mese ikonja köszön vissza alkalmi bélyegblokkon.

Bálint Ágnes, a televíziós mese műfaját megteremtő, József Attila-díjas író, szerkesztő-dramaturg ötlete nyomán született meg 60 éve sokak kedvenc fogmosó, gargarizáló, pancsoló, mesenéző barnamedvéje, a TV Maci. Az Esti mese felvezető és lezáró bábjáték főszereplőjének jelenleg is látható formáját 1982-ben Foky Ottó bábtervező alkotta meg. A mesefigura népszerűségének határa valóban a csillagos ég, hiszen Farkas Bertalannal megjárta a világűrt, és június 8-tól bélyeg formájában utazhatja be a világot.

„A TV Maci meghatározó alakja a hazai televíziózásnak. A szerethető medve figurája generációkat köt össze, sokak gyermekkorának feledhetetlen szereplője” – emelte ki az MTVA vezérigazgatója. Papp Dániel hangsúlyozta, ahogyan a korábbi bélyegblokkokon megjelenő szereplők, úgy a TV Maci is több, mint bábfilmszereplő: ő része a televíziós kultúránknak, és ezt az örökséget hivatott továbbvinni a közmédia. „A Mesehősök bélyegkollekcióval a magyar bábfilmkészítés hagyományai előtt is tisztelgünk” – tette hozzá.

„Küldetésünk, hogy a magyar társadalom számára fontos értékeknek, múltunk emlékeinek, eseményeinek bélyegen is emléket állítsunk, e képpen széles társadalmi körben is közvetítsük azokat. A TV Maci évtizedeken át a magyar családok mindennapjainak része volt, óriási népszerűségnek örvendett, fényképe ott díszelgett a kor játékain és a képeslapokon is. Nagyszüleink, szüleink gyermekkorát idézi fel. Ma pedig alkalmi bélyeget bocsátottunk ki róla, és bízom benne, hogy sokan vásárolják majd meg gyermekeiknek, vagy csak úgy maguknak, emlékbe” – fejtette ki Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának alelnöke.

A bélyegblokk Weisenburger István grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült 50 ezer példányban. Az alkalmi bélyegblokk három címletén, a blokk keretén, valamint az alkalmi borítékon TV Maci és Paprika Jancsi figurája egy-egy jellegzetes életképpel szerepel. Az elsőnapi bélyegzésű alkalmi borítékon található bélyegző lenyomatának fő eleme a TV Maci stilizált portréja. A bélyeg további különlegessége a sorozat eddig megjelent darabjaira, valamint a bemutatott mesékre és alkotóikra vonatkozó érdekességeket felsorakoztató gyűjtőoldalra vezető QR-kód.

Tévémaci
bélyeg

Most

15:50, Frissítve: 17:53

102-en vették át kollégiumi kulcsaikat

Összesen 102 elsőéves hallgató írta alá a beköltözési szerződést az Újvidéki Európa Kollégiumban. Ünnepi műsor is volt. Fremond Árpád az MNT elnöke az itthoni ösztöndíjlehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.