Ugrás a tartalomra

40 éves fennállását ünnepelte a szabadkai Spartacus Búvárklub

2022.12.09
19:42
2022.12.09
20:12
Forrás
Pannon RTV
A jubileum alkalmával köszönőleveleket adományoztak jeles tagoknak és támogatóiknak.

A szabadkai városháza dísztermében megtartott rendezvényen a klub alapítói és jelenleg is aktív búvárai mellett a Szerbiai Búvárszövetség, a Vajdasági Búvárszövetség és több város helyi búvárszövetsége is képviseltette magán.

1982-ben Đorđe Branisvljević és Priboj István egy kötetlen beszélgetés folyamán arra az elhatározásra jutottak, hogy érdemes lenne összegyűjteni a búvárkodás iránt érdeklődőket Szabadkán. Az ötletet tett követte, hamarosan mintegy húsz sportember részvételével megalapították a helyi búvárklubbot. Priboj István, alapító, Spartacus Búvárklub, Szabadka: „Az első felszerelést mindenki magának vásárolta, én Belgrádban szereztem be. Priboj a vezetéknevem és Pribojban van egy gyár, amelyik gumiruhákat, neopréneket gyárt. Azoktól én beszereztem, azután megvette mindenki a sajátját. Így kezdődött. Ma már nagyon jól fel van szerelve az egyesület és nagyon sok búvárt képeztünk ki az elmúlt 40 évben.”

A Spartacus Búvárklub jelenleg 40 aktív taggal rendelkezik és eddig mintegy 500-an végezték el a képzést. Az elmúlt bő 20 évben számos sportesemény megszervezésében vettek részt, melyeken a mai napig érvényes világcsúcsok születtek, két egymást követő évben is bírákat biztosított a búvár világbajnokságra, országos versenyeket szervezett és bonyolított le a statikus és dinamikus versenyszámok mellett vízalatti céllövészetben is. Mindezeken sikeresen szerepelnek sportolóik, számtalan trófeát szerezve.

A Spartacus Búvárklub legsikeresebb sportolója Nenad Pavković, aki a világ élvonalába tartozó versenyző. Egy levegővétellel 200 méter hosszan tud úszni a víz felszíne alatt. A legutóbbi törökországi világbajnokságon szerbiai csúcsot állított be 60 méter mélyre merülve.

Milan Pavković, elnök, Spartacus Búvárklub, Szabadka: „Egyik alapítója vagyunk a Vajdasági Búvárklubnak, jó az együttműködés közöttünk. Gondoskodunk a szakembereink, kádereink, kiképzőink továbbképzéséről, annak érdekében, hogy könnyebb legyen a munka. Ezen kívül kiváró az együttműködés a nemzeti ernyőszervezettel is, amelyben sportigazgatói feladatokat látok el.”

Az ünnepségen köszönőokleveleket adtak át azoknak a tagoknak, akik hosszú évek munkájával hozzájárulta a klub alapításához, illetve sikeres működéséhez. A Pannon RTV is elismerésben részesült azokért a tudósításokért, amelyek a Spartacus Búvárklub sporttevékenységét mutatják be rendszeresen.

Spartacus Búvárklub
Priboj István
Milan Pavković

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.
20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54, Frissítve: 07:52

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.