Ugrás a tartalomra

53 éves a Forma-1-es legenda, Michael Schumacher

2022.01.04
07:37
2022.01.04
10:55
Forrás
hirado.hu
Tegnap ünnepelte születésnapját a hétszeres világbajnok német Forma-1-es pilóta, pontosabban a családja. A 2013-ban súlyos síbalesetet szenvedett és azóta svájci otthonában lábadozó Schumi ugyanis sajnos nincs abban az állapotban, hogy ünnepelhessen.

Schumacher négyévesen ült először gokartban, és 15 éves korában, 1984-ben megnyerte a német junior gokartbajnokságot, az 1985-ös junior gokart-világbajnokságon pedig második lett. A következő évtől a német felnőtt gokartbajnokságban szerepelt, majd 1987-ben német bajnok és Európa-bajnok lett.

A német Formula König-sorozatban 1988-ban kezdett el versenyezni, a bajnokság tíz futamából kilencet megnyert. Ugyanebben az évben hatodik lett a német Forma–Ford 1600 bajnokságban, és másodikként zárt a Forma–Ford 1600 Európa-bajnokságon.

Schumacher 1990-ben német Forma–3-as bajnok lett, ezenkívül az esélyesebbnek tartott Mika Häkkinen balesete után megnyerte az F3-as Makaói Nagydíjat, valamint a Fudzsi-kupát is Japánban.

A Forma–1-ben 1991-ben a Belga Nagydíjon mutatkozott be a Jordan-csapat pilótájaként. Itt figyelt fel rá Flavio Briatore, a Benetton csapatfőnöke, aki – Bernie Ecclestone közreműködésével – leszerződtette a következő, monzai futamra, valamint a következő három szezonra.

Nem kellett sokat várni az átütő sikerekre: első futamgyőzelmét az 1992-es Belga Nagydíjon szerezte, az első világbajnoki címét 1994-ben érte el, miután a végsőkig kiélezett csatában egy ponttal legyőzte Damon Hillt (Williams-Renault). Ezzel ő lett a sportág első német világbajnoka.

Sikereit vezetői képességei mellett jóval átlag fölötti erőnlétének is köszönheti, Schumacher már kezdő F1-es korában minden korábbinál magasabbra tette a lécet. Ellenfeleinek tátva maradt a szájuk a versenyek után: „Mi itt ülünk, és folyik rólunk a verejték, de ez a fickó még csak meg sem izzadt!” – csodálkozott rá egy alkalommal Damon Hill. Ugyanakkor ha a családjával, köztük két gyermekével együtt felült a hullámvasútra, olykor „Schumi” is rosszul lett.

1996-ban a Ferrari csapatához igazolt, az olasz autóval további öt világbajnoki címet (2000–2004) szerzett megszakítás nélkül. A német 2005-ben harmadik, 2006-ban második lett, majd átmenetileg visszavonult a versenyzéstől.

Schumacher pályafutását hét világbajnoki címmel zárta, ezzel minden idők legeredményesebb autóversenyzőjeként vonult vissza, megelőzve az F1-es örökranglistát addig öt vb-címével vezető, argentin Juan-Manuel Fangiót.

2010-ben – nagy meglepetésre – a Mercedes csapat színeiben visszatért a Forma–1-be, ahol Nico Rosberg csapattársa lett. Abban a szezonban a kilencedik, 2011-ben a nyolcadik, 2012-ben pedig a 13. helyet szerezte meg a világbajnoki összetettben, mindannyiszor alulmaradva Rosberggel szemben. Legjobb eredményét a turbulens 2012-es Európa Nagydíjon érte el, amikor harmadikként intették le. A német legenda 2012 őszén vonult vissza véglegesen a száguldó cirkusztól.

Michael máig a hős megtestesítője rajongók milliói számára – akkor is, ha az egyszerű családban felnőtt német sztár ezzel nem tudott mit kezdeni. Sikerei csúcsán, 2005-ben azt mondta:

„Kényelmetlenül érzem magam a hős szerepében. Nem tudok mit kezdeni a személyem körül kialakult eufóriával, ami már-már hisztériába csap át.”

Schumacher élete azonban gyökeresen megváltozott, miután a franciaországi Méribel közelében síbalesetet szenvedett 2013. december 29-én. A hétszeres világbajnok elesett, és fejjel egy sziklának csapódott. Noha bukósisakot viselt, életveszélyes állapotban került kórházba.

Súlyos fejsérülése miatt kétszer meg kellett operálni. Sokáig mesterséges kómában tartották, majd fokozatosan felébresztették, és 2014 szeptembere óta a Genfi-tó partján lévő otthonában ápolják. Állapotáról a család nem hoz nyilvánosságra részleteket.

Németországban 1995-ben és 2004-ben az év sportolójává választották. 2002-ben és 2004-ben elnyerte a Laureus Év Sportolója díjat. 2006-ban, a Nemzetközi Automobil-szövetség) által végzett felmérésen a szurkolók a Formula–1 legnépszerűbb versenyzőjének választották. 2007-ben megkapta az Asztúria hercege-díjat. 2014-ben a Forma–1-es Bahreini Nagydíjnak otthont adó szahíri pályán róla nevezték el az első kanyart.

A hirado.hu eredeti cikkét ide kattintva olvashatják el.

A borítókép a Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication licenc alatt lett közzétéve.

Forma-1
Michael Schumacher

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.