Ugrás a tartalomra

Đoković 24-szeres Grand Slam-bajnok

2023.09.11
07:08
2023.09.11
15:32
Forrás
Szerbiai RTV, hirado.hu
A szerb teniszező nyerte meg a férfi egyest az amerikai nyílt teniszbajnokságon, mivel a vasárnapi döntőben három szettben, 6:3, 7:6 (7-5), 6:3 arányban legyőzte az orosz Danyiil Medvegyevet, és ezzel begyűjtötte 24. Grand Slam-trófeáját.

A 36 éves klasszis annak a tudatában lépett pályára 10. US Open-fináléjában, hogy az eredménytől függetlenül hétfőtől újra világelső lesz, megelőzve Carlos Alcarazt. Ami a belgrádi klasszis további elképesztő statisztikáit illeti, ő lett a US Open legidősebb férfi bajnoka, emellett a koedukált GS-öröklistán beérte 24. trófeájával a legendás Margaret Courtot.

A 15. ütközetben a 72. Grand Slamén és a 36. GS-döntőjében pályára lépő Djokovic 2:0-nál brékelt, majd fogadóként 5:2-nél elszalasztott két játszmalabdát, de aztán kiszerválta a szettet. A folytatásban is maradtak a hosszú alapvonalcsaták, melyeket a fülledt idő miatt – az Arthur Ashe Stadion tetejét becsukták a lehetséges eső okán – időnként mindketten próbáltak lerövidíteni. A sokadik 30 ütés feletti labdamenet után a szerb kimerülten elterült a földön, majd 3:4-nél egy 12 perces gémben hozta az adogatását, 5:6-nál pedig szettlabdát hárított. A döbbenetes ütésváltásokat hozó rövidítést ismét a szerb bírta jobban, a második felvonás 1 óra 45 percig tartott, ez volt az idei US Open leghosszabb szettje. A harmadik játszma előtt a 27 éves moszkvai teniszező ápolást kért a vállára, majd 1:2-nél elvesztette a szerváját, de rögtön visszabrékelt. Csakhogy a meccs előrehaladtával egyre jobban fáradni látszott, és 2:3-nál ismét elbukta az adogatását. Djokovic innentől már nem engedte ki a kezéből a mérkőzést, 3 óra 17 perc alatt diadalmaskodott, begyűjtötte pályafutása 96. tornagyőzelmét és – saját férfi rekordját tovább javítva – 24. GS-serlegét.

„Ha nem Szerbiából származnék, akkor a sportban már jóval korábban a mennyekig emeltek volna, főként Nyugaton" - nyilatkozta amerikai győzelme után Novak Đoković. Kiemelte, hogy mindez az ő életútjának a része. Ebből merít erőt, ennek köszönhetően édesebb számára minden győzelem - tette hozzá. Hálás azért, hogy Szerbiából származik. Ez erősíti meg a hitét. A szerb világklasszis elmondta: az embereknek kell eldönteniük, hogy ő világ egyik legnagyobb sportolója jelenleg vagy sem.

Novak Đoković
Grand Slam
bajnok
tenisz

Most

18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
16:29, Frissítve: 17:15

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya, Zenta község területén ma, Szabadkán és több önkormányzatban vasárnap, a szórványban pedig szükség esetén hétfőn és kedden gyűjtik az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogatói aláírásokat.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.