Ugrás a tartalomra

20 középiskola mutatkozott be a Suli-Expon

2023.09.14
13:31
2023.09.14
17:17
Forrás
Pannon RTV
Több mint 800 vajdasági nyolcadikos tanuló vett részt az első alkalommal megszervezett Suli-Expo oktatási kiállításon Zentán. 20 magyar nyelven is oktató vajdasági gimnázium és szakközépiskola mutatkozott be a gyerekeknek, és szüleiknek.

Megtelt nyolcadikos diákokkal a zentai Sportcsarnok, ahol vajdasági középiskolai továbbtanulási lehetőségeket kínáltak. A fiatalok nagyon élvezték a kiállítást, több standot is meglátogattak az expón.

Pepauer Dániel, Magyarkanizsa: „Nekem nagyon tetszik, jobban fel tudom találni magam és sokkal többet tudok megnézni, mint mondjuk Kanizsán. Én a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumon gondolkoztam, és nagyon szeretnék oda menni, média szakra. Remélem sikerülni fog.”

Katona Kitti, Ada: „Szerintem nagyon szépen meg van szervezve ez az expo, és nagyon sok kiállító van. Nagyon sok lehetőségünk van dönteni, hogy hol szeretnénk továbbtanulni. Én a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában szeretnék majd továbbtanulni. Szerintem sok gyerek itt találja majd meg a következő iskoláját.”

Hiánypótló rendezvény a Suli-Expo, hiszen most először tudott bemutatkozni egy helyen több gimnázium és szakközépiskola.

Vicsek Annamária, oktatási államtitkár: „Szerintem a Magyar Nemzeti Tanácsnak az elképzelése erről a rendezvényről egy óriási dolog és egy nagyon támogatandó dolog, hiszen egy helyen, minden iskola együttesen tud bemutatkozni és az oktatási minisztérium részéről, mint oktatási államtitkár, azért fontos a részvételem, mert követem, hogy mi történik a középiskolák promóciójával kapcsolatban, ugyanis az oktatási minisztériumban fog majd eldőlni, jövő tavasszal, hogy melyik középiskolákba, milyen szakok indulnak.”

A program a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében valósult meg.

Fremond Árpád, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Felbátorodva az EduExpo sikerességén, arra jutottunk, hogy egy komoly kampányt kell elindítanunk még a tanév kezdete elején, annak érdekében, hogy az általános iskolák nyolcadik osztályosainak felhívjuk a figyelmét arra, hogy mennyire fontos az, hogy középiskolában tanuljanak tovább és hogy anyanyelvükön, magyar nyelven tanuljanak tovább középiskolában, mégpedig itthon, a Vajdaságban.”

Fremond Árpád hozzátette, hogy hamarosan elindul az oktatási stratégiáról szóló közvita, aminek a tervezete között szerepel majd az is, hogy azokat a tanulókat támogassák valamilyen formában, akik gimnáziumi, illetve középiskolai tanulmányaikat kezdik meg.

Suli-Expo
oktatási kiállítás
Zenta
középiskola
továbbtanulás
Vicsek Annamária
Fremond Árpád
Magyar Nemzeti Tanács

Most

17:36, Frissítve: 19:25

Advent a faluban

Ünnepi műsorral és kirakodóvásárral várták az Advent a faluban elnevezésű rendezvényre a királyhalmiakat vasárnap délután. Az eseményen zsúfolásig megtelt a kultúrház.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.