Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Birkanyíróverseny, finom ételek és italok a XVIII. Juhfesztiválon

2020-07-05
10:15
2020-07-05
17:31
Forrás
Pannon RTV
Friss sültek illata csábította a látogatókat a hétvégén a topolya közelében található Kinga-tanyára, ahol 18-dik alkalommal rendezték meg a hagyományos Juhfesztivált.

Több versenyszámban is megmérkőztek a versenyzők. A főző és nyíró versenyen kívül, díjazásra került a legjobb pálinka, rostélyos, sütemény és sok más egyéb is.

22 csapat nevezett a hagyományos birkafőző versenyre. A legízletesebb étket sokak meglepetésére a mindössze 11 éves Kenyeres Bence készítette. Bence elárulta, hogy a receptet édesapjától tanulta:
„ Apáék is ezt csinálják. Megtanultam tőlük.
- Számítottál erre az eredményre?
- Nem
- Ha legközelebb is neveznél a megmérettetésre, mit csinálnál másképp?
- Talán picit később kezdeném el, mert kissé szétfőtt a hús.”

Nem csak a fakanalat forgatók, hanem a birkanyírók is összemérték tudásukat. A leggyorsabb idén Bazsó Angéla lett: „A birka gyapjútól is sok minden függ. Nem mindenki tudja bekötni. A legjobb bekötésű a merinó vagy annak keveréke. Ő már nem az a fajta, ez szétcsúszik. De megpróbáltam, és amelyik merinót bekötöd azzal tudnál még labdázni is.”

A rendezvényre látogatók közül páran életükben először láttak birkanyírást.
Vučković Anna: „ Még nem láttam korábban birkanyírást. Ezért is volt számomra nagyon érdekes, ahogy a birkák ott ültek. Nagyon nehéz lehet gondolom lefogni, hogy ne mocorogjon. Nekem nagyon-nagyon tetszett.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A főzőversenyt a Vajdasági Amatőr Királyi Szakácsok Lovagrendjének tagjai szervezték. A koronavírus-járványra való tekintettel, kimagasló figyelmet fordítottak a látogatók egészségének megóvására.

Szabó Pósz Ferenc, főszervező, Vajdasági Amatőr Királyi Szakácsok Lovagrend: „Boldog vagyok, hogy 22 csapat jelentkezett az aratási időszakban.  A birkanyírást már májusban el kellett végezni, ezt a pár birkát meghagytuk, hogy hátha meg tudjuk szervezni az akciót. Annak ellenére, hogy a vírus itt van, mi maszkkal, kézfertőtlenítéssel védekezünk.”

A látogatók számára további szórakozási lehetőséget kínált a tanya bejáratánál felállított jurta. Az íjkészítő mesterek felügyelete mellett bárki kipróbálhatta a nyilazást.

Juhfesztiv
Kinga-tanya
Topolya
Szabó Pósz Feren
birkanyírás
birkapörkölt

Most

22:59

Letartóztatásban marad Navalnij

További 30 napra előzetes letartóztatásban marad Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető. Sikkasztással vádolják a hatóságok, de Navalnij követői szerint ez koholt vád.
21:25

Kína szankciókkal sújtott 28 amerikait

A kínai vezetés szankciókkal sújtott 28 amerikai állampolgárt, köztük Mike Pompeo volt külügyminisztert olyan tevékenységek miatt, amik Peking szerint súlyos beavatkozást jelentettek Kína belügyeibe.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.

Fagy és havazás

Kemény fagyok jönnek Szerbiában az elkövetkező napokban, havazással tarkítva - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet oldalán. Az előrejelzések szerint szombattól folyamatosan hűlnek a reggelek, egyre zordabbra fordul az időjárás.