Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Kalandos mikulásvárás volt Kelebián

2019-12-08
18:46
2019-12-21
15:10
Forrás
Pannon RTV
A sűrű köd miatt nem mindenhova tudott időben eljutni a Mikulás. Kelebiára vasárnap érkezett meg a fehérszakállú. A csomagosztást követően a kicsinyek pónilóra ülhettek és kocsikáztak is.

Vasárnap délután türelmetlenül várták a gyerkőcök a Mikulást Kelebián. Közben az alkalmi öltözékbe bújt pónilovakkal és a helyi lovarda lovasaival barátkoztak.

Dér Eszter idén is írt a Mikulásnak, aki odahaza már meglátogatta őt, és ajándékokat tett a csizmájába: „Barbie fürdőkádat, meg egy kis Barbie-t.”

A kelebiai lovardába érkező gyerekek kipucolták a csizmájukat, hogy biztosan kapjanak ajándékot a piros ruhás, fehér nagyszakállútól. Ecsődi Alekszandránál is járt már a Mikulás. Levélben írta meg neki, mit szeretne kapni:
„- Egy játék mentőautót, meg egy játék Barbie-t.
- És kaptál is tőle?
- Igen, csak egy Barbie-t, meg sok édességet.”

Most abban reménykedett, hogy - mivel jó kislány volt -, kap még egy ajándékcsomagot.

Csige Gábor, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulja is elvitte gyermekét a kelebiai Mikulásvárásra: „Azért fontos, hogy kimozduljunk, hogy együtt legyünk, hogy a gyerekek is lássák a hagyományainkat. A keresztény hagyományainkat, mint a Mikulás.”

Több mint 10 éves hagyománya van Kelebián a Mikulásvárásnak. Idén, mivel nem esett hó, a Mikulás nem rénszarvasok által húzott szánkón, hanem lipicai lovakkal húzott fogaton érkezett a Kelebiai Ménesbe. A gyermekek legnagyobb bánatára viszont a nagy ködben a lovaskocsiról elveszítette az ajándékcsomagokat. Közösen indult el a gyerekekkel, hogy megkeressék ezeket.

Végül kiderült, hogy társa, a Krampusz csente el a csomagokat. El is mondta, hogy miért:
„- Hogy a gyerekeknek ne legyen könnyű, várakozzanak egy kicsit, játszanak. Kicsit megfagynak, hazamennek és megmelegszenek. De különben nézem a gyerekeket, rossz gyereket nem láttam, nekem az a dolgom, hogy megbüntessem a rossz gyerekeket, de eddig nem találtam rossz gyereket.
- Tehát, senki sem kap virgácsot?
- Nem, ebben az évben nem.”

Miután meglettek a csomagok, a Mikulás kiosztotta őket. Mindenki kapott ajándékot, mert a gyerkőcök jók voltak. A hagyományokhoz híven a csomagok édességgel voltak tele.

Kelebia
csomagosztás
Krampusz
póniló
Mikulás

Most

12:02, Frissítve: 12:29

Érkezik az influenzaszezon

Egyes szerbiai kórházakban már óvintézkedéseket vezettek be az influenza terjedésének megakadályozására. Észak-Bácskában viszont még csak elvétve fordulnak orvoshoz náthás tünetekkel a páciensek.
11:13, Frissítve: 11:22

Felmelegedés kezdődött térségünkben

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint a következő napokban a legtöbb helyen 10 fokig, vagy akár fölé is emelkedik a hőmérő higanyszála napközben.
08:23, Frissítve: 08:29

Örök tél filmbemutató

Az Örök tél című magyar történelmi filmdrámát mutatták be péntek este Magyarkanizsán. A film Havasi János Lánykák, az idő eljárt című novellája alapján készült.

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.