Ugrás a tartalomra

A kánikula nemcsak az embereket, hanem az állatokat is megviseli

2023.07.25
12:33
2023.07.25
16:31
Forrás
Pannon RTV
Könnyen hőgutát kaphatnak, ami tartósan károsítja szervezetüket. Fontos, hogy a nagy forróságban kellő figyelmet fordítsunk kedvenceinkre.

Danijela Vugdalić igyekszik árnyékos helyeken sétáltatni a kutyáit. Ő egy pincsi és egy törpespicc gazdája.

„A pincsi el tudja viselni ezt a hőséget, de a törpespicc nem, csak a légkondi alatt. A pincsi kutyát rendszeresen fürdetjük, a másiknak pedig nedvesítjük a mancsait és mindig a hideg csempén van. A 6 órát szokták meg, így korán kelünk, 6-kor sétáltatom őket. Most történt csak meg, hogy ilyenkor hoztam ki őket. Kihozom még őket este 9 körül is, ameddig jól esik nekik.”

A hőguta akár életveszélyes is lehet a kutyák számára. A tünetek közé tartozik az erőteljes lihegés, a kutya folyamatos nyáltermelése, súlyosabb esetben a habzó száj. Ennek elkerülése érdekében az udvaron tartott kutyáknak árnyékos helyet kell biztosítani, valamint a friss víz is fontos. A lakásban tartott kutyák zöme klíma alatt tartózkodik, így náluk inkább a sétáltatásnál kell odafigyelni.

Öreg Anna, állatorvos: „Ügyelni kell arra, hogy a séták inkább füves területeken legyenek, korán reggel, késő este, napközbe csak egy rövid, annyi, hogy kimenjen és elvégezze a dolgát, de ne legyenek túl hosszú séták és ne legyen futtatás vagy hasonló.”

A nyár folyamán még egy probléma felmerülhet a gazdiknál. A nyaralás ideje alatt sokan nem tudják magukkal vinni kis kedvencüket és nincs közeli rokon vagy ismerős sem, aki gondoskodni tudna róluk távollétünkben. Ilyenkor egy kutyapanzió tökéletes választás.

A kutyapanziók egyre népszerűbbek térségünkben is. Az egynapos tartózkodás ára általában 1000 és 2000 dinár között mozog.

kánikula
állat
kutya
kutyasétáltatás

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.