Ugrás a tartalomra

Ne hagyjuk elveszni a disznótorozás hagyományát!

2024.02.24
13:10
2024.02.24
16:20
Forrás
Pannon RTV
Hagyományos disznótoron vehettek részt az érdeklődők a szabadkai Makkhetes helyi közösségben. Az esemény célja, hogy tovább őrizzék a tradíciót, megismertessék a fiatalok körében is, majd a befolyt összeget jótékony célja fordítsák.

Töpörtyű, szalonna, hurka, kolbász - minden, mi szem-szájnak ingere. Ehhez viszont korán kell kelni, ugyanis időbe telik a hús feldolgozása. A szabadkai Makkhetes helyi közösségben megtartott disznótoron finom disznópaprikás is készült a szorgos munkások számára.

Tuza Veronika: „Csont és hús is, minél több fajta hús, a disznónak hús részei és a csont, az adja az ízt. A hagyma, a piros paprika, egy kis paradicsom, aki szereti. Bár ebbe a disznótorosba nemigen szoktak. Ez ilyen egyszerű. Azért finom, mert sokféle hús és csont van benne. Ez mind külön íz a disznónál is.”

A hagyományos disznótort harmadik alkalommal szervezte meg a Makkhetesi Hagyományőrző Polgárok Egyesülete. Céljuk, hogy megőrizzék ezt a régi falusi hagyományt.

Kovács Ferenc, elnök, Makkhetesi Hagyományőrző Polgárok Egyesülete: „Nekünk makkhetesi polgároknak, nagyon fontos, hogy ne haljon ki ez a tradíció, ez az esemény. Nem elég, hogy már nincs disznóvágás, már nincs rendes hús se lassan, sajnos. Mi azt szeretnénk, hogy ne haljon ki a hagyomány, ezért úgy szervezzük ezt a napot, hogy levágunk egy disznót. Egész héten készülünk rá, készítjük a hurkát, kolbászt, töpörtyűt, amit a polgárok itt el tudnak fogyasztani.”

Az eseményen befolyt összeget húsvéti csomagokra és különböző gyermekfoglalkozásokra szánják, amelyet szintén a Makkhetesi Hagyományőrző Polgárok Egyesülete fog szervezni. A disznótoron a finom ebédet vidám muzsikaszó mellett táncolták le a részvevők.

disznótor
Makkhetes HK
Makkhetesi Hagyományőrző Polgárok Egyesülete

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.