Ugrás a tartalomra
Új kenyér és búzakorona
Pannon RTV

Pálinka dukál az új kenyér mellé Keviben

2019-08-05
09:58
2019-08-05
17:33
Forrás
Pannon RTV
Kenyérszentelő ünnepet tartottak Keviben. Az esemény szervezője a helyi Móra István Művelődési Egyesület volt.
Lovaskocsival vonultak a helyiek

A kocsisok felvonulásával kezdődött a hagyományos kenyérszentelő Keviben. A többség lovaskocsival, de volt olyan is, aki traktorral vonult végig Kevi és Buránysor utcáin. Ilyenkor a falu apraja nagyja kiveszi a részét az ünneplésből. „Már gyerekkoromban is felléptem néptánccal, énekkel, népdalokkal. Most a gyerekek viszik tovább ezt a hagyományt” - meséli Dér Teodóra.

Trombitazenekar kísérte a felvonulókat

A felvonuláshoz tartozik, hogy a helyi lakosok megvendégelik a menet tagjait. Ilyenkor üditőt és pálinkát kínálnak. A hagyományt 27 évvel ezelőtt Hegyi Piroska apósa indította el: „Pálinkával kínálta a vendégeket, akik kocsival utaztak. Azóta a fiam odaköltözött a családjával és ők tartják ezt a szokást” - részletezi a szervező.

Megszentelik az új kenyeret

A menet a búzakoronát és az új kenyeret a római katolikus templomba vitte. A szentmisét követően pedig meg is szentelték a kenyeret. „A kenyérszentelést eleink már régebben is ünnepelték. Amikor befejezték az aratást, akkor a módosabb gazdáknál összejöttek és koronát készítettek. A templomba elvitték a frissen sült kenyeret is, új búzából, hogy megszentelje a plébános” - mondja Perpauer Attila, a helyi Móra István Művelődési Egyesület elnöke.

Megszegték az új kenyeret

Az este folyamán a művelődési műsorban felléptek a környező falvakból érkezett hagyományápoló csoportok tagjai is.

Kevi
új kenyér
ünnep
kenyérszentelés

Most

18:55

Fiatalok a Nyugat-Balkánról

Több mint 200, a politikában, egészségügyben, és egyéb tudományokban jártas egyetemista érkezett az Ifjú Vezetők 4. Regionális Fórumára Újvidékre.
17:27, Frissítve: 18:01

Átadták az Andex Kft. üzemét Palicson

A zöldség és gyümölcsfeldolgozással foglalkozó, valamint hűtőházzal és szeszfőzdével is felszerelt gyár megvalósulását a Magyar Kormány és a Prosperitati Alapítvány támogatta.

Népszerű

Bomba robbant a szabadkai Borsalino kávézóban

Ma hajnalban robbanás rázta meg a szabadkai sugárút környékét, a Borsalino kávézóban történt a detonáció. Ismeretlen tettesek kis méretű robbanószerkezetet dobtak a vendéglátóipari egységbe.