Ugrás a tartalomra

A tarka sáfrányokat köszöntötték a természetbarátok

2024.02.26
08:48
2024.02.26
16:46
Forrás
Pannon RTV
Tavaszköszöntő sáfránytúrát tartottak február utolsó vasárnapján Topolya környékén a természetbarátok.

Gyerekek és felnőttek, mintegy húszan járták a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület szervezésében az észak-bácskai település környéki völgyet, az apró vadvirág után kutatva.

Február második felében nemcsak a kertben nyíló, nemesített sáfrányfajtákban gyönyörködhetünk, hanem egyik vadon élő rokonuk, a tarka sáfrány is ilyenkor virágzik. A Topolya környéki Tomislavci melletti völgyben idén nagyszámban bújt elő a tarka sáfrány.

Kelemen Zalán, Topolya:
„ Többet találtunk, sokkal többet, sőt most csoportosan is előbújtak, tavaly csak szétszórtan jelentek meg a sáfrányok.
- Most albínókat is találtatok közöttük, elég sokat, ugye?
- Igen, többet mint tavaly.”

Legsikeresebbnek a tarka sáfrány albínó példányainak vadászatában a topolyai Uroš Ivanišević bizonyult, aki nyolcat fedezett fel a fűben.

Uroš Ivanišević, Topolya: „Tavaly hármat találtam, tavalyelőtt pedig egyet, tehát ezeknek a virágoknak a populációja megnövekedett az előző két évhez képest.”

A sáfrány elnevezés a bibék sárgára festő színére utal. A mediterrán éghajlaton termőkkel ellentétben, a nálunk őshonos sáfrányok bibéje alkalmatlan fűszernek, azonban tavasszal ezek a növények kincset érő látványt nyújtanak.

Üveges Dávid, Topolya:
„ Gyakran részt veszel tarka sáfrány vadászaton?
- Most vagyok először, de más természetjáró túrákon általában részt szoktam venni, szóval szeretek az ilyenekre menni.”

A tarka sáfrány lelőhelye csak a lösz- és a homokpusztai gyepek. Ilyenek Bácskában a telecskai löszplató és a Krivaja patak völgyhálózata - a lejtős részek, ahol nem művelhető meg a föld. A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület célja, hogy megőrizze ezen területek fajgazdagságát.

Sihelnik József, titkár, Arcus Környezetvédő Egyesület, Topolya: „Minél magasabb a biológiai sokféleség egy vidéken, az által az embernek is és a hozzá kapcsolódó gazdálkodási tevékenységeknek is, ez jótékony hatású, hiszen ezek a gyepek például nagyon sok olyan rovarfajnak adnak otthont, amelyek a beporzásért felelősek. Tehát rengeteg sok vadméhfaj kötődik ezekhez a gyepekhez, és ezek kijárnak a mezőgazdasági területekre is, és anélkül, hogy azt a mezőgazdászok tudnák, segítenek a beporzásban.”

Szerbiában a tarka sáfrány nincs a védett növények listáján, míg Magyarországon az eszmei értéke 10 ezer forint.

tavaszköszöntő
sáfránytúra
Topolya
Arcus Környezetvédő Egyesület
Sihelnik Józse
tarka sáfrány
Tomislavci
völgy

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.