Ugrás a tartalomra

Vasárnapig kitart a kánikula

2023.08.21
13:10
2023.11.02
08:26
Forrás
Pannon RTV
Újabb hőhullám érte el térségünket. A napokban 36 fokot is elérheti a nappali csúcshőmérséklet. Enyhülés leghamarabb vasárnap jöhet.

Trópusi meleg érkezett Szerbiába. A munka azonban ilyenkor sem állhat meg. Vannak munkahelyek, ahol a hőség a mindennapok része. Például a sütödék mellett dolgozók még inkább ki vannak téve a nagy melegnek.

Huszár Krisztián, lángoskészítő: „Ebben a harminc fokban, főleg itt a sátorban bent elég rossz. Plusz az olaj még melegít. A külső hőmérséklethez képest tíz fokkal melegebb van bent. Sok hideg vizet próbálunk inni.”

Sokan vágynak ilyenkor felfrissülésre. A tűző nap elől az árnyékos helyekre húzódnak az emberek, és hideg itallal hűtik magukat.

Véber Zsolt, árus: „Mi is hűsítjük magunkat, de jöhetnek az emberek is. És jönnek is, hideg koktélokkal várjuk őket.”

A meleg pedig kitart egészen vasárnapig. Addig szinte minden nap 35-36 fokos meleget is mérhetünk - mondta Kovács Géza, klímakutató. „Ez az utolsó komolyabb hőhullám, amikor tartósan magasak a hőmérsékletek. Ami nagyon fontos, hogy az éjjel is 20 fokos hőmérsékletet mérhetünk, tehát trópusi éjszakák lesznek egész héten. Fokozódik a fülledtség is, tehát magasabb a páratartalom. Erős lesz az UV-sugárzás. A hőérzet is elértheti a 40-42 fokot is, tehát sokkal magasabb hőmérsékletet fogunk érezni. Tekintettel arra, hogy nem fúj a szél, és ilyenkor fokozódik a meleg érzet.”

Lehűlésre leghamarabb vasárnap délután számíthatunk, amikor is térségünket egy hidegfront érheti el. Egyes helyeken akár heves zivatarok is kialakulhatnak.

hőhullám
kánikula
nyár

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.