Ugrás a tartalomra

Enyhe csökkenőben az esetszámok

2020.12.12
20:30
2020.12.12
22:23
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV, covid19.rs
Tele vannak a kórházak, túlterhelt az egészségügyi rendszer, Szerbiában 5679, csak Vajdaság területén pedig 1484 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba egy nap alatt. Az első védőoltások az év végégig megérkezhetnek Szerbiába.

Csökkent az egy nap alatt nyilvántartásba vett új koronavírusos esetek száma Szerbiában

Az elmúlt 24 órában 16 886 teszteltből 5679 személy lett pozitív. A legfrissebb adatok szerint további 48 beteg huny el a kór szövődményeinek következtében. Kórházban jelenleg 8744 pácienst kezelnek, közülük 318-an vannak lélegeztetőgépen. Az illetékesek emlékeztetnek, hogy az előző hétvégéhez hasonlóan most is zárva tartanak a vendéglátóipari létesítmények és egyéb üzletek, kivéve az élelmiszerboltokat, a gyógyszertárakat és a benzinkutak üzemanyagtöltő részlegeit.

Továbbra sem javul a szabadkai járványhelyzet

186 koronavírusos beteget kezelnek a Szabadkai Közkórház covid-részlegein - tájékoztat az egészségügyi intézmény. Az elmúlt 24 órában 73 tünetekkel rendelkező beteget vizsgáltak meg a kórházban, és 17 pácienst tartottak benn kórházi kezelésen, míg 22 eddig ott lábadozó személyt otthoni karanténba küldtek. A kórházban fekvő betegek közül 20 személy állapota súlyos, közülük 16-an szorulnak mesterséges lélegeztetésre.

Az első védőoltások az idei év végégig megérkeznek Szerbiába

Ezt Ana Brnabić jelentette ki. A szerb miniszterelnök elmondta, egy korábbi kijelentését félreértelmezték a sajtóban. Kiemelték a kontextusából az emberi jogok napján vakcinával kapcsolatban tett kijelentését, miszerint jövő év folyamán lesz oltás az országban. Ahogyan a szerb elnök is elmondta, Szerbia az első országok között lesz, amely megkapja a védőoltást - tette hozzá Ana Brnabić.

„Láttam néhány írást a médiában, amelyek nem pontosak. Ezt szeretném elmagyarázni. Egyrészt kiemeltek az emberi jogok világnapján tartott beszédemből. Szerbia, mint ahogy azt megígérte és bejelentette Aleksandar Vučić államfő, és ahogy azt én is mondtam, egy lesz azon országok közül, amelyek megkapják a koronavírus elleni első vakcinákat.”

Leszögezte, Szerbia több céggel is tárgyal, ezek közül van olyan, amely már az idei év végére ígéri az oltóanyagot, egy másik, a média által kiemelt cég pedig a jövő év negyedik negyedévére tudja eljuttatni majd a kívánt mennyiséget.

Rendkívüli a járványhelyzet a tartomány területén

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy magas esetszám mellett stabilizálódni látszanak a napi adatok - jelenti a Vajdasági Közegészségügyi Intézet. Azt írják, 1484 új beteget vettek nyilvántartásba egy nap alatt Vajdaságban, a legtöbbet ismét Újvidéken. 41 ezer 101 aktív, jelenleg is fertőzött személy van a tartomány területén. Újvidéken 11 ezernél is több, Pancsován 4200 felett, Szabadkán 2800 felett, míg Nagybecskereken 2600-nál is több aktív esetről tudnak. A nagyobb városokban kritikus a helyzet Vajdaságban.

Megteltek a kórházak, az egészségügyi rendszer pedig túlterhelt az illetékesek szerint Szerbiában. 
 

Az országban jelenleg több ezer ember szorul kórházi kezelése a koronavírus okozta szövődmények miatt. A dél-szerbiai kórházak némelyikében már csak pár kórházi ágy maradt szabadon, de Vajdaságban is egyre tarthatatlanabb a helyzet.
Az egészségügyi rendszer túlterheltségéről beszélt Milika Ašanin a szerb közmédia reggeli műsorában. Az elmúlt héten csak a szerb fővárosban 45 ezren jelentkeztek felső légúti tünetekkel a belgrádi Közegészségügyi Intézet adatai szerint. A Szerbiai Klinikai Központ igazgatója elmondta, a központ fertőzőosztályán naponta 350-400 beteget vizsgálnak meg, közülük 15-20 százaléknyian kórházi kezelésre szorulnak. Egyes gyógyintézményekben már csak a sürgős eseteket tudják fogadni. Ezért a batajnicai covid-kórháznak hatalmas jelentősége van a tehermentesítés szempontjából.

„Minden egészségügyi intézmény nagyon túlterhelt volt. Egy ilyen kórház megnyitása jelentősen megemelte a kórházi kapacitásokat, nemcsak Belgrádban, hanem egész Szerbiában. Számomra úgy tűnik, hogy időt nyertünk mindaddig, amíg nem érezzük az eddigi járványügyi intézkedések első kedvező hatásait, amiket már alkalmaznak és remélem tisztelnek a lakosok.”

Szerbia
egészségügy
koronavírus
koronavírus-fertőzöttek
koronavírus-járvány
Szerbiai Klinikai Központ

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:09

Izrael ugyanúgy folytatja

Amerika azt üzente Izraelnek, hogy vigyázzon, mert elveszítheti a nemzetközi támogatást, ha nem enyhít álláspontján a gázai háborúval kapcsolatban.
16:46, Frissítve: 17:28

Nem ad okot aggodalomra a Tisza vízállása

A reggel mért adatok szerint 492 centiméter volt a Tisza vízszintje a hivatalos zentai vízmércénél. Ez nagyjából 150 centiméterrel magasabb az ebben az időszakban átlagosan mért vízállásokhoz képest.
15:56

Mit mond Amerika?

Sürgősen folytatni kell a dinárhasználatot tiltó prištinai rendeletről szóló egyeztetést - közölte az amerikai külügyminisztérium.

Népszerű