Ugrás a tartalomra
A megemlékezés
Tanjug/STR

A holokauszt, a genocídium és a fasizmus további áldozataira emlékeznek Belgrádban

2018-04-22
10:52
2018-04-22
13:31
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug
A holokauszt, a szervezett népirtás és a fasizmus további áldozataira emlékeztek ma a Belgrád melletti régi vásártéren, azaz a Staro Sajmišten.

Az országos központi megemlékezésen Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter is részt vett. A megemlékezést a második világháborús genocídium áldozatainak emlékére emelt emlékműnél tartották, ahol mások mellett a haláltábor túlélői, az elhunytak hozzátartozói, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének képviselői, a Roma Nemzeti Tanács képviselői, és más polgári egyesületek is megjelentek.

Ezt a napot azon szerbek, zsidók és romák emlékének szentelik, akik a második világháború tömeges kivégzéseiben vesztették életüket. A Jasenovac-Donja Gradinában, a Független Horvát Államban létrehozott usztasa tábort 1945. április 22-én szabadították fel. A Jasenovac koncentrációs táborok rendszere a második világháború egyik legnagyobb vesztőhelyének számított. Százezer civilt és több tízezer gyereket öltek meg itt 1941 és 1945 között.

holokauszt
genocídium
fasizmus
Belgrád
megemlékezés

Most

12:26, Frissítve: 12:38

Jó tanuló, jó sportoló - felhívás

A külhoni magyar régiókban, Vajdaságban, Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Muravidéken és Horvátországban tanuló diákoknak hirdet felhívást a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.