Ugrás a tartalomra
A megemlékezés
Tanjug/STR

A holokauszt, a genocídium és a fasizmus további áldozataira emlékeznek Belgrádban

2018-04-22
10:52
2018-04-22
13:31
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug
A holokauszt, a szervezett népirtás és a fasizmus további áldozataira emlékeztek ma a Belgrád melletti régi vásártéren, azaz a Staro Sajmišten.

Az országos központi megemlékezésen Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter is részt vett. A megemlékezést a második világháborús genocídium áldozatainak emlékére emelt emlékműnél tartották, ahol mások mellett a haláltábor túlélői, az elhunytak hozzátartozói, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének képviselői, a Roma Nemzeti Tanács képviselői, és más polgári egyesületek is megjelentek.

Ezt a napot azon szerbek, zsidók és romák emlékének szentelik, akik a második világháború tömeges kivégzéseiben vesztették életüket. A Jasenovac-Donja Gradinában, a Független Horvát Államban létrehozott usztasa tábort 1945. április 22-én szabadították fel. A Jasenovac koncentrációs táborok rendszere a második világháború egyik legnagyobb vesztőhelyének számított. Százezer civilt és több tízezer gyereket öltek meg itt 1941 és 1945 között.

holokauszt
genocídium
fasizmus
Belgrád
megemlékezés

Most

08:30

Fucsovics a legjobb 32-ben

Fucsovics Márton a 32 közé jutott a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon, miután szerdán a második fordulóban jobbnak bizonyult az olasz Jannik Sinnernél.
08:14

Ma van a magyar kultúra napja

Színházi előadásokkal, díjátadókkal, koncertekkel, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, irodalmi és zenei estekkel is ünneplik ma országszerte és a határokon túl is a magyar kultúra napját.

Népszerű

Leégett egy szabadkai autószerelő műhely

Tűz ütött ki ma délelőtt egy autószerelő műhelyben Szabadkán. A Koszovó utcában lévő autószervizben jelentős anyagi kár keletkezett, sérültről azonban nem szólnak a hírek.

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.