Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Hosszabbodik a kultúrintézmények működési ideje, a többi korlátozás érvényben marad

2020-12-18
16:37
2020-12-18
17:31
Forrás
Pannon RTV
Hétfőtől 21 óráig tarthatnak nyitva a művelődési intézmények, így a színházak, a mozik, a képtárak és a múzeumok Szerbiában. Az előttünk álló hétvégén maradnak a bevásárlóközpontokra és a vendéglátóipari létesítményekre vonatkozó korlátozások.

A bevásárlóközpontok és a vendéglátóipari létesítmények nem fogadhatnak vendégeket és vásárlókat sem szombaton, sem vasárnap. A válságstáb a jövő hét elején ismét összeül, akkor javasolhatják, hogy a későbbiekben a kisboltok, az éttermek és a kávézók esetleg 20 óráig tarthassanak nyitva.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Reggel ülésezett a szerbiai válságstáb. A szakemberek áttekintették a jelenlegi járványügyi helyzetet, ugyanakkor konkrét döntés nem született a szabályok szigorításával vagy enyhítésével kapcsolatban. Hétfőn ismét összeülnek.

Pixabay/lukasmilan

A délutáni sajtótájékoztatón érintették a PCR-teszt árának emelését is. A külföldiek számára a PCR-teszt Szerbiában 18 ezer dinárba kerül, a szerb állampolgároknak pedig 6 ezer dinárba, de csak év végéig, január elsején ugyanis már 9 ezer dinárt kell fizetni, ha valaki teszteltetné magát.

Dr. Snežana Jovanović, a válságstáb tagja: „Ma mindenki arról beszél, hogy megemeltük a PCR-tesztek árát. Ezek most 6 helyett 9 ezer dinárba kerülnek, de senki nem említi meg azt, hogy mi bevezettük a gyors antigén teszteket, amelyeknek köszönhetően jelentősen csökkentettük a diagnózis felállításának az idejét a SARS-COV 2 esetében. Így azon személyek esetében, akiknek tüneteik vannak, egyáltalán nem fontos, hogy PCR-teszttel igazolják a fertőzést. Ez a teszt alapján 15-30 perc alatt bizonyítható a betegség.”

Pixabay/Derks24

A délutáni sajtótájékoztatón elhangzott, a további szigorításokról, vagy enyhítésekről a következő napok fejleményei alapján döntenek. Egy jó hírük azonban volt, amely a művelődési intézményeket illeti hétfőtől kezdve.

Dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár: „A kulturális intézmények, vagyis a színházak, a mozik, a galériák és a múzeumok munkaideje meghosszabbodik.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy jelenleg óriási tömeg várakozik a határon, hogy PCR-teszt nélkül még vasárnap előtt beléphessen az országba. A tartományi egészségügyi titkár szerint ezen emberek jelentős része Szerbián csak átutazik, így nem kell aggódni miattuk.

Zoran Gojković kijelentette: mindent megtesznek azért is, hogy minél kevesebbet kelljen a Covid-rendelők előtt várakozni a pácienseknek. Sátrakat építenek és melegedőhelyeket raktak ki a betegeknek.

A vakcinákról is szó esett a tájékoztatón. Az illetékesek hangsúlyozták, hogy az ország megpróbál mindenhonnan védőoltáshoz jutni.

kultúrintézmény
művelődési intézmény
munkaidő
Szerbia
válságstáb
koronavírus
járvány
korlátozás
Zoran Gojković

Most

16:00

Ma van a Nemzetközi Jegesmedve Nap

A jegesmedvék életük nagy részét a Jeges-tenger jegén töltik, a világ egyik leghidegebb környezetében. Megközelítőleg 21 és 31 ezer egyed él a Földön, de sok más állathoz hasonlóan őket is fenyegeti a klímaváltozás.
15:28, Frissítve: 17:24

2037 méternyi kolbász tekeredett Turián

A Turiai Kolbászfesztiválon a járványügyi helyzet miatt idén az ünnepség és a vásár elmaradt. Csak a Guiness-rekordot tartó kolbász készítőiből és a szervezőkből, valamint a kolbászkészítő verseny kisszámú résztvevőjéből állt az idei esemény.
15:01, Frissítve: 17:00

Disznótor a muzslyai réten

A muzslyai réten, Budai Zoltán tanyáján, ma baráti körben hagyományos disznótor volt, amelynek az „áldozata” egy háromszáz kilogrammos jószág volt.

Népszerű

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.