Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Indul a népszámlálás Szerbiában

2022.10.01
07:15
2022.10.01
11:16
Forrás
Pannon RTV
A többnemzetiségű területeken a nyelvi eltérések miatt asszisztensek segítik majd a kérdezőbiztosok munkáját.

A Vajdasági Magyar Szövetség mindenkit arra kér, engedjék be a kérdezőbiztosokat, hisz jogszerűen járnak el, valamint válaszoljanak a nemzetiségre vonatkozó kérdésekre is. A VMSZ kampányt indít a folyamat népszerűsítésére: óriásplakátokkal, kisfilmekkel.

Pannon RTV

Lakosságra, háztartásra, gazdaságra, lakhatási körülményekre, energiahatékonyságra és digitális jártasságra vonatkozó kérdések szerepelnek a népszámláláskor kitöltendő kérdőíven. Európában 10 évenként szerveznek népszámlálást. 2020-ban lett volna esedékes, de a koronavírus-járvány miatt idénre tolódott. A népszámlálást törvény szabályozza, így a lebonyolításáért Szerbiában a Köztársasági Statisztikai Intézet a felelős. A kérdezőbiztosok jogszerűen járnak házról házra. Ne lepődjenek meg azonban, ha ketten érkeznek, ugyanis Vajdaság területén mintegy száz asszisztens segíti a biztosok munkáját, amennyiben szükség van rá. Az asszisztensek a nyelvi nehézségek miatt érkezhetnek. Pásztor István, a VMSZ elnöke sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, senkinek sem származik hátránya a nemzetiségre vonatkozó kérdések megválaszolásából.

Pásztor István, elnök, VMSZ:Ezek a nemzetiségi kérdések nemcsak szépségbeli kérdések, ezeknek gyakorlati jelentőségük is van, ugyanis a különböző jogok kiharcolása, a különböző jogok megállapítása, a különböző jogokkal való élés lehetősége gyakran ezeknek a számoknak a következménye. Például, hogy hivatalos nyelv-e egy önkormányzaton belül valamely közösségnek a nyelve, az annak a függvénye, hogy mennyien élnek a közösségben, és ezt nem számolják meg, hanem a statisztikai adatokat veszik figyelembe, a statisztikai adat pedig a tízéves összeírás eredménye.

Pannon RTV

A kisebbségi közösségek esetében különösen fontos négy kérdés. Ezek az állampolgárságra, a nemzeti hovatartozásra, az anyanyelvre, valamint a vallási vagy felekezeti hovatartozásra vonatkozó kérdések.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Szeretném világosan elmondani, hogy az alapértelmezés, hogy mi, vajdasági magyarok szerb állampolgárok vagyunk. Az állampolgárság nem összetévesztendő a nemzetiséggel. Az állampolgárságnál, ha valakinek kettős állampolgársága van, akkor tessék megvallani. Senkinek semmi hátránya nem származik abból, hogyha elmondja, hogy a szerb állampolgárság mellett van neki magyar állampolgársága, vagy valaki más vonatkozásában horvát, vagy valamilyen egyéb más állampolgársága.”

Pannon RTV

A kérdőívek egységesek, és a biztosok elektronikus úton töltik ki azokat a gyorsabb feldolgozás érdekében. A kérdésekre telefonon is válaszolhatunk, amennyiben személyesen nem megoldható, valamint az egy lakcímen élők egymás adatait is bediktálhatják, tehát nem feltétlenül szükséges személyesen.

Pásztor István, a párt elnökének sajtótájékoztatóját a Közügyekben nézhetik vissza.

népszámlálás
Szerbia
VMSZ
Vajdasági Magyar Szövetség
Pásztor István

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:56, Frissítve: 13:17

Csúcstalálkozó légiriadó közben

Ma is légiriadót rendeltek el Ukrajna egész területén. A háború sújtotta Kijevben uniós csúcstalálkozó zajlik. Újabb Oroszország elleni szankciókról és az Ukrajnát segítő intézkedésekről egyeztetnek az uniós és az ukrán vezetők.
12:42, Frissítve: 12:53

A világ világosságai

A katolikus egyház Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéről, Jézus templomi bemutatásáról, valamint a megszentelt élet napjáról emlékezett meg február 2-án.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.