Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Indul a népszámlálás Szerbiában

2022.10.01
07:15
2022.10.01
11:16
Forrás
Pannon RTV
A többnemzetiségű területeken a nyelvi eltérések miatt asszisztensek segítik majd a kérdezőbiztosok munkáját.

A Vajdasági Magyar Szövetség mindenkit arra kér, engedjék be a kérdezőbiztosokat, hisz jogszerűen járnak el, valamint válaszoljanak a nemzetiségre vonatkozó kérdésekre is. A VMSZ kampányt indít a folyamat népszerűsítésére: óriásplakátokkal, kisfilmekkel.

Pannon RTV

Lakosságra, háztartásra, gazdaságra, lakhatási körülményekre, energiahatékonyságra és digitális jártasságra vonatkozó kérdések szerepelnek a népszámláláskor kitöltendő kérdőíven. Európában 10 évenként szerveznek népszámlálást. 2020-ban lett volna esedékes, de a koronavírus-járvány miatt idénre tolódott. A népszámlálást törvény szabályozza, így a lebonyolításáért Szerbiában a Köztársasági Statisztikai Intézet a felelős. A kérdezőbiztosok jogszerűen járnak házról házra. Ne lepődjenek meg azonban, ha ketten érkeznek, ugyanis Vajdaság területén mintegy száz asszisztens segíti a biztosok munkáját, amennyiben szükség van rá. Az asszisztensek a nyelvi nehézségek miatt érkezhetnek. Pásztor István, a VMSZ elnöke sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, senkinek sem származik hátránya a nemzetiségre vonatkozó kérdések megválaszolásából.

Pásztor István, elnök, VMSZ:Ezek a nemzetiségi kérdések nemcsak szépségbeli kérdések, ezeknek gyakorlati jelentőségük is van, ugyanis a különböző jogok kiharcolása, a különböző jogok megállapítása, a különböző jogokkal való élés lehetősége gyakran ezeknek a számoknak a következménye. Például, hogy hivatalos nyelv-e egy önkormányzaton belül valamely közösségnek a nyelve, az annak a függvénye, hogy mennyien élnek a közösségben, és ezt nem számolják meg, hanem a statisztikai adatokat veszik figyelembe, a statisztikai adat pedig a tízéves összeírás eredménye.

Pannon RTV

A kisebbségi közösségek esetében különösen fontos négy kérdés. Ezek az állampolgárságra, a nemzeti hovatartozásra, az anyanyelvre, valamint a vallási vagy felekezeti hovatartozásra vonatkozó kérdések.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Szeretném világosan elmondani, hogy az alapértelmezés, hogy mi, vajdasági magyarok szerb állampolgárok vagyunk. Az állampolgárság nem összetévesztendő a nemzetiséggel. Az állampolgárságnál, ha valakinek kettős állampolgársága van, akkor tessék megvallani. Senkinek semmi hátránya nem származik abból, hogyha elmondja, hogy a szerb állampolgárság mellett van neki magyar állampolgársága, vagy valaki más vonatkozásában horvát, vagy valamilyen egyéb más állampolgársága.”

Pannon RTV

A kérdőívek egységesek, és a biztosok elektronikus úton töltik ki azokat a gyorsabb feldolgozás érdekében. A kérdésekre telefonon is válaszolhatunk, amennyiben személyesen nem megoldható, valamint az egy lakcímen élők egymás adatait is bediktálhatják, tehát nem feltétlenül szükséges személyesen.

Pásztor István, a párt elnökének sajtótájékoztatóját a Közügyekben nézhetik vissza.

népszámlálás
Szerbia
VMSZ
Vajdasági Magyar Szövetség
Pásztor István

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:59

Húszéves az Izida

December 3-a a fogyatékkal élők világnapja. A Közügyekben ennek kapcsán bemutattuk a bácsfeketehegyi Izida Anya és Gyermekvédelmi Társaságot, amely fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli.
20:07, Frissítve: 21:07

A jövő ígérete az őssejtterápia?

Vannak, akik hisznek benne, mások szkeptikusok. Annyi bizonyos, hogy a technológia és az orvostudomány fejlődésével egyre több lehetőség nyílik a köldökzsinórvérből levett őssejtek felhasználására.
17:47, Frissítve: 17:52

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
16:45, Frissítve: 16:53

Viszonylagos nyugalom van Horgoson

A helyiek egyelőre fellélegezhetnek, a szerb hatóságok akcióinak köszönhetően csak elvétve látni migránst a magyar határhoz közeli település utcáin.

Népszerű