Ugrás a tartalomra

Karikó Katalin Nobel-díjat kap

2023.10.02
14:50
2023.10.02
20:27
Forrás
hirado.hu, Index.hu
Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezésért érdemelte ki.

Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért – jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben. Az illetékes bizottság indoklása szerint Karikó Katalin és Drew Weissman a díjat a nukleozid módosítással kapcsolatos felfedezéseiért kapja, amelyek lehetővé tették a Covid-19 elleni hatásos mRNS-alapú vakcina kifejlesztését. A kitüntetett 11 millió svéd koronát kap. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

Karikó Katalin az Egyesült Államokban élő magyar biokémikus, a Pennsylvaniai Egyetem orvosi karának adjunktusa. Drew Weissmannal együtt dolgozták ki és szabadalmaztatták a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazását. A koronavírus 2019. decemberi felfedezését követően hónapok alatt világméretű járvány alakult ki. A betegség súlyos következményeit megelőző oltóanyag előállításán gőzerővel dolgozó gyógyszergyárak közül a Pfizer–BioNTech készített elsőként engedélyezett vakcinát. Ennek kifejlesztése, tesztelése és a gyártás elindítása mindössze egy évbe telt. Ez a tempó korábban elképzelhetetlen volt, Karikó és Weissman munkássága civilizációs jelentőségű ugrást tett lehetővé az oltóanyagok fejlesztésének technológiájában, amivel emberéletek millióit mentették meg.

Eddig tíz olyan tudós és alkotó volt, akik Magyarországról indulva szerezték meg a legismertebb kitüntetést, a Nobel-díjat. Nyolcan közülük hazájukat elhagyva érték el eredményeiket, Szent-Györgyi Albert és Kertész Imre otthon nyerte el a kitüntetést. Karikó Katalin a tizenegyedik és egyben az első magyar Nobel-díjas nő.

Óriási büszkeség, hogy nemzetünk egy olyan Nobel-díjassal gazdagodott, akinek kutatásai milliók életét menthették meg - olvasható Novák Katalin Fecebook-bejegyzésében. A magyar köztársasági elnök így gratulált Karikó Katalinnak a Nobel-díjhoz. A politikus kiemelte, Karikó Katalin az első magyar nő, aki Nobel-díjat kap.

A friss Nobel-díjas a magyar közmédiának nyilatkozott, amit Közügyekben láthattak a Pannon RTV nézői is.

Karikó Katalin
Nobel-díj

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:36, Frissítve: 19:25

Advent a faluban

Ünnepi műsorral és kirakodóvásárral várták az Advent a faluban elnevezésű rendezvényre a királyhalmiakat vasárnap délután. Az eseményen zsúfolásig megtelt a kultúrház.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.