Ugrás a tartalomra

A legnépszerűbb nyaralási úti cél továbbra is Görögország

2024.02.13
13:05
2024.02.13
16:50
Forrás
Pannon RTV
Január elsejétől emelkedett az idegenforgalmi adó összege Görögországban, ezért a közkedvelt országban a nyaralások is drágábbak lesznek. Emellett egy új szabályt is bevezetnének a görög strandokon.

Ugyan még csak február van, de már most van, aki lefoglalta idei nyaralását. Akik csak hosszú hétvégére utaznak el, azok leginkább az európai nagyvárosokat célozzák meg.

Közeleg viszont a hosszabb nyaralások időszaka is. A nyaralási idény május 20. és szeptember 20. közé tehető. Egyesek viszont a first vagy a last minute utazásokat választják inkább. Ezek a főszezon előtti, illetve utáni nyaralások jelentősen olcsóbbak.

A szerbiai turisták körében, ahogy az általunk felkeresett szabadkai utazási irodában is, a legkeresettebb úti cél Görögország.

Bojana Kalači, utazási iroda tulajdonos, Szabadka: „Ehhez igazodnak az árak is, tehát függ attól, hogy szezonban vagy szezonon kívül utazunk. A nyaralások széles skálájáról választhatnak. Kiválaszthatják a számukra anyagilag legkedvezőbbet. Ha szezonon kívül utazik valaki, akár 150 euróért is megteheti, ebben benne van az úti költség, a szállás és az indulás Szabadkáról, ha szezonban indul valaki nyaralni, tehát július 15-e és augusztus 20-a között, akkor ugyanezért a szállásért akár 250-től 300 euróig is fizethet fejenként.”

Görögországban idén újdonság várható. Egy kezdeményezés szerint a strandokon bárki leteríthetné törölközőjét, a vendéglátóipari egységek pedig csak a strandok egy részén adhatnák bérbe nyugágyaikat. Ez viszont egyelőre még csak javaslat. Továbbá változás még, hogy az idegenforgalmi adó összegén emeltek.

Aleksandar Seničić, igazgató, Szerbiai Utazási Irodák Országos Szövetsége: „A legolcsóbb adót továbbra is az apartmanokban való tartózkodásért kell fizetni, ahol a legtöbb szerbiai ember is nyaral. Ez az adó naponta eddig 50 eurocentbe került apartmanonként, tehát nem személyenként, hanem lakóegységként. Így öt eurót fizettünk tíz napért, most ez 1,5 euróba fog kerülni naponta. Tehát ez most 15 euróba jön ki, ami nem egy drasztikus különbség.”

Nyaralás szempontjából második leglátogatottabb helyen Tunézia áll a szerbiaiak körében. Az észak-afrikai országba akár 500 euróért is el lehet jutni, természetesen az ár több mindentől függ.

A belföldi utazások iránt is van érdeklődés. A legfrissebb adatok szerint a téli időszakban a teljes kapacitás mintegy 80 százaléka megtelt. A síközpontok, mint Kopaonik és Stara Planina nagyon közkedveltek voltak, a családi üdülésekre pedig leginkább Zlatibort, Divčibarét és Tarát választották - mondta Seničić.

nyaralás
Bojana Kalači
Aleksandar Seničić
Görögország
strand

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.