Ugrás a tartalomra
Pixabay/Anestiev

Ma dönthet a szerbiai válságstáb az újabb szigorításokról

2020-12-03
09:06
Forrás
Tanjug, Szerbiai RTV, Pannon RTV, 021.rs
Ismét a 8 ezerhez közelít az egy nap alatt regisztrált koronavírusos betegek száma Szerbiában. 24 óra alatt 22 069 tesztelt személyből 7 919 esetben született pozitív eredmény. A hétvégén már szinte minden zárva lehet Szerbiában.

52 fertőzött elhunyt a kór szövődményeinek következtében, ezzel már 1704 beteg vesztette el a harcot a kórral szemben a járvány kezdete óta, a hivatalos halálozási arány 0,89 százalékos.

Emelkedett a lélegeztetőgépen kezelt betegek száma is, jelenleg országszerte 270-en vannak kritikus állapotban. 

Egyre leterheltebb az egészségügyi rendszer, ma már 7611 beteg szorul kórházi ellátásra. A legtöbb beteget ezúttal is Belgrádban regisztrálták, 2228-at, a második helyen Újvidék áll 411-gyel, míg a harmadik Kragujevac 351-gyel. Szabadkán 114 új esetre derült fény egy nap alatt, míg Nagybecskereken 109-re. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

Rendkívüli helyzetet hirdettek Kúla községben is a koronavírus gyors terjedése miatt

A helyi közegészségügyi intézet kimutatása szerint a nyugat-bácskai községben 416 aktív fertőzött személyt tartanak nyilván. A szerb közmédia írása alapján a nyugat-bácskai körzetben minden településen és városban rendkívüli helyzet van érvényben a járvány miatt.

Pannon RTV

Folyamatosan emelkedik a Szabadkai Közkórházban kezelt koronavírusos betegek száma

Az elmúlt egy nap alatt 104 tünetekkel rendelkező személyt vizsgáltak meg az orvosok, közülük 21 személy esetében indokolt volt a kórházi kezelés, így benntartották őket. 16 eddig a kórházban kezelt személy ugyanakkor otthon folytathatja mától a gyógyulást. A napi összesítésben hozzáteszik, 17 személy szorul intenzív terápiára, közülük 14 személyt lélegeztetőgépen tartanak. Tegnap egyébként ez a szám még 21 és 17 volt. Az illetékesek tájékoztatnak továbbá, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegein kezelt páciensek állapotáról minden nap 13 és 14 óra között a 024/555-222-es számon tájékozódhatnak a hozzátartozók. Az intenzív terápiás részleg a 343-as, míg a fertőzőosztály a 261-es melléken érhető el.

Instagram/buducnostsrbijeav

Szerbia biztosan legyőzi a koronavírust - írta Aleksandar Vučić Instagram oldalán, az újonnan felépített batajnicai Covid-kórház fotójának kíséretében. Az említett kórház négy hónap alatt elkészült, Szerbia pedig győztesen kerül majd ki a koronavírus-elleni harcból - írta továbbá a szerb államfő.

Pixabay/robertoleecortes

A hétvégén már szinte minden zárva lehet Szerbiában. A gyógyszertárak, az élelmiszerboltok és a benzinkutak üzemanyagtöltő részlegei azonban nyitva lehetnek. Ha a szigorítások nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, további korlátozások lehetnek. Vajdaságban mindenhol rendkívüli a helyzet.

A vendéglátóipari egységeket bezárják, csak a házhoz szállítás lesz engedélyezett - egyebek mellett ezt javasolja a szerbiai válságstáb a járvány alakulása miatt.

A következő két hétvégén ez várhat ránk, az intézkedések pedig december 15-ig lehetnek érvényben - erről beszélt a szerb közmédia műsorában Branislav Tiodorović. A járványügyi szakorvos hozzátette, ezekkel az intézkedésekkel szeretnék minimálisra csökkenteni az emberek közötti kapcsolatokat.

Tiodorović felhívta a figyelmet arra is, hogy a vendéglátóipari létesítmények hétköznaponként csak 17 óráig tarthatnak majd nyitva.

Sajtóinformációk szerint a szerb kormány várhatóan csütörtökön vitatja meg a szigorításokat. Amennyiben elfogadják, péntektől már érvénybe is lépnek.

TANJUG/NIKOLA ANDJIC/nr

Még szigorúbb intézkedéseket vezethet be a szerb kormány, amennyiben a holnap elfogadásra kerülő és pénteken érvénybe lépő korlátozások nem hozzák meg a kívánt eredményt - mondta a Szerbiai RTV műsorában Mirsad Đerlek. A szerb egészségügyi államtitkár szerint 7-10 napnak kell eltelnie ahhoz, hogy az új szigorítások hatása érezhető legyen a járvány terjedésének megfékezésében. Belgrádban megteltek a betegágyak, de a napi esetszám jelenleg stagnál.

Mirsad Đerlek, egészségügyi államtitkár, Szerbia: „Egyértelmű, hogy a helyzet napról-napra súlyosbodik. Ez jelzés, hogy cselekedni kell, és új intézkedéseket kell meghozni, mert nyilvánvaló, hogy a jelenlegiek nem hoztak eredményeket. Amennyiben sikerül majd ellenőrizni a javasolt új intézkedések betartását, amelyeket holnap fogadnak el, és amennyiben azok a szerbiai polgárok tömegesebb és erősebb támogatását élvezik, és az emberek maradéktalan felelősséget és fegyelmet tanúsítanak, véleményem szerint reális, hogy jó eredményeket várhatunk.”

Pixabay/coyot

Branko Ružić ismertette az oktatási rendszerben jelenlévő koronavírus-fertőzöttek számát. A szerb oktatási miniszter a Szerbiai RTV Upitnik című műsorában elmondta, hogy az iskolákban nem terjed jelentősen a betegség.

A Batut Közegészségügyi Intézet adatai szerint az iskoláskor előtti intézményekben 126 gyerek és 1357 alkalmazott fertőződött meg. Az általános iskolákban 2321 tanuló és 2882 dolgozó lett beteg. A középiskolákban pedig 2151 diák és 1164 munkás kapta el a fertőzést.

Tanjug/Kay Nietfeld/dpa via AP

28 559 aktív eset, 1842 új fertőzött, kritikus járványügyi helyzet Újvidéken, Pancsován, Nagybecskereken, Nagykikindán, Zomborban, Szabadkán és Mitrovicán - olvasható a legfrissebb koronavírus-jelentésben, amit a Vajdasági Közegészségügyi Intézet adott ki.

Mint írják, Újvidéken van a legtöbb jelenleg is beteg személy, összesen 9023, de az említett városokban is rossz a helyzet, ugyanis Pancsován 2800-nál, Nagybecskereken 1700-nál, míg Nagykikindán és Szabadkán 1000-nél több aktív esetet tartanak számon.

Az illetékesek figyelmeztetnek, a járványügyi helyzet rendkívüli a tartomány egész területén, és további romló tendenciát mutat.

Apatinban is rendkívüli helyzetet hirdették a koronavírus-járvány miatt. A településen 245-re nőtt az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma. Dubravka Korać polgármester a helyi válságstáb javaslatára vezette be a rendkívüli helyzetet.

Pixabay/fernandozhiminaicela

A vranjei covid-ambulancián hunyt el az egyik páciens - jelenti a szerb közmédia. A 66 éves beteget fia vitte be az egészségházba, rendkívül súlyos állapotban. Az ottani orvosok rögtön reagáltak, megkezdték az ilyenkor szükséges diagnosztikai eljárásokat, azonban a páciens rövid idő alatt elhunyt. Az említett covid-ambulanicán egyébként a tegnapi nap folyamán 276 vizsgálatot végeztek el, ebből 144 személy először fordult orvoshoz koronavírusos tünetekkel.

Szerbia
járvány
koronavírus
zárva
nyitvatartás
korlátozás
óvintézkedések
oktatás
Branko Ružić
Branislav Tiodorović

Most

16:26, Frissítve: 19:52

Sorban álltak az oltásért Belgrádban

Minden eddiginél nagyobb tömeg érkezett ma a Belgrádi Vásár területén lévő oltóhelyhez, hogy megkaphassák a vakcinát. A nagy érdeklődés miatt a szerb fővárosban a napokban további két oltóhelyet nyitnak, ahol tömegesebben tudják oltani a a lakosságot

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.