Ugrás a tartalomra

Ma van a hit, az igazságosság és az irgalom napja a Szerb Pravoszláv Egyházban

2021.12.19
03:42
2021.12.19
16:25
Forrás
Pannon RTV
Szent Miklós a legtöbb ortodox család védőszentje.

Ma Szent Miklós, azaz Sveti Nikola ünnepe van a Szerb Pravoszláv Egyházban. Az egyik legnagyobb keresztény szent az utazók, matrózok, halászok és uszályosok védelmezője. Szent Miklós egyben a legtöbb ortodox család védőszentje. Becslések szerint a szerb ortodoxok majdnem fele Szent Miklóst ünnepli. A myrai püspök napját a katolikusok december 6-án, a görögkeleti egyházak pedig két héttel később, december 19-én ünneplik. A hagyomány szerint ezen a napon tilos takarítani, mosni, vagy bármilyen egyéb házimunkát végezni. Szerbiában mintegy 1100 templomot szenteltek Szent Miklós tiszteletére. Ljubivoje Radović főpap azt mondta a Szerbiai RTV-nek, hogy az ortodox nemzetben sok szokás megváltozott, megszakadt és megújult, egyedül a családi védőszentek, a szlavák ünnepe örökös. Radović azt tanácsolta a híveknek, hogy a legegyszerűbben, családi körben és a legközelebbi barátok, rokonok körében ünnepeljék Szent Miklóst és minden más ünnepet, elsősorban a járványhelyzet miatt.

Ljubivoje Radović, főpap: „A család védőszentje megünneplésének jelentősége nem a túlzásokban van, nemcsak az evésről és ivásról szól, hanem egy lelki hangulatról, a templomba menésről, ahol Istenhez imádkozunk, és utána ezt az imádságos légkört haza kell vinnünk az otthonunkba, a mi kis saját imaházunkba. Tehát minél kevesebben gyűljünk össze, hogy megvédjük magunkat másoktól, és másokat magunktól.”

Sveti Nikola
Szerb Pravoszláv Egyház
ünnep
vallás

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:36, Frissítve: 19:25

Advent a faluban

Ünnepi műsorral és kirakodóvásárral várták az Advent a faluban elnevezésű rendezvényre a királyhalmiakat vasárnap délután. Az eseményen zsúfolásig megtelt a kultúrház.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.