Ugrás a tartalomra

A magyar szórvány napjának vajdasági központi ünnepségét tartották Szilágyin

2023.11.19
20:37
2023.11.19
21:12
Forrás
Pannon RTV
A program a helyi Turul-szobor koszorúzásával kezdődött, majd alkalmi műsor zajlott Bölcsőnk – megerősített pillérek-örök partunk címmel.

A magyar szórványt ünnepelték ma Szilágyin. A magyar szórvány napjának vajdasági központi ünnepségét tartották a nyugat-bácskai faluban.

A megemlékezés a tavaly márciusban felavatott szilágyi Turul-szobor előtt kezdődött. Kurin István plébános áldása után a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait az első világháború áldozatainak szentelt emlékmű előtt. Az ünnepi műsor a helyi művelődési házban folyatódott, a himnusz hangjai után alkalmi műsor kezdődött, amelyet megelőzően a résztvevők egy perces néma csenddel emlékeztek Pásztor Istvánra.

A résztvevőket Surján Csaba, a helyi József Attila Művelődési Egyesület elnöke köszöntötte, majd dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke mondott beszédet. Nagy megtiszteltetésként élték meg a szilágyiak, hogy a magyar szórvány napjának vajdasági központi ünnepségét idén ebben a nyugat-bácskai faluban tartották meg.

Francia Fábián, vezetőségi tag, József Attila Művelődési Egyesület, Szilágyi: „Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy minket kértek fel ennek az ünnepségnek a megtartására. Másrészt pedig ekkora rendezvény a falunkban, mondhatom, hogy tavaly esetleg a Turul-szobornak a koszorúzása meg felszentelése volt, de az sem volt ekkora jelentőségű és ennyi magyar ajkú a faluban már régen volt látható, és nagyon örülünk, hogy ennyien megtekintették ezt a szép kis települést.”

A magyar Országgyűlés Bethlen Gábor születésének és halálának évfordulóját 2015-ben a magyar szórvány napjává nyilvánította, azóta ünnepeljük Kárpát-medence-szerte a szórványközösségeket november 15-én. A Magyar Nemzeti Tanács beemelte a jeles dátumot a vajdasági magyarság ünnepnapjainak és jeles napjainak sorába. Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „A művelődési szövetség megpróbál egy kovász, egy katalizátor szerepet ellátni, megpróbálja azokat a vágyakat, azokat az ötleteket, azokat a kezdeményezéseket felkarolni a közművelődés, művelődés terén, amelyek ezekben a kis közösségekben megszületnek, és amely megszületett anno, ahogy Surján Csaba elnök megfogalmazta a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok 2007. évi megnyitója vonatkozásában, hiszen akkor itt volt az ünnepi játékok megnyitója a szilágyi tűzoltóotthonnak az udvarában.”

A Vajdasági Magyar Szövetség nem tesz különbséget tömb, szórvány és sziget közösségek között, ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy a szórványban élőknek sokkal nehezebb, mint a tömbben élőknek, hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke. „Éppen ezért próbáljuk azt kifejezésre juttatni nap mint nap a munkánk során, hogy odafigyelünk a szórványban élőkre, nincsenek magukra hagyva, legyen szó akár nyugat-bácskai, dél-bánáti, közép-bánáti, szerémségi, dél-bácskai környezetben élő magyarokról. Igyekszünk az infrastrukturális fejlesztések alkalmával is odafigyelni a szórványban élőkre, tehát nemcsak Szabadkát, nemcsak Magyarkanizsát, nemcsak Zentát fejlesztjük, hanem itt Nyugat-Bácskában is történtek az utak felújítása terén beruházások, az elmúlt időszakban. Ugyanez mondható el a Dél-Bánátban vagy Közép-Bánátban élők esetében is.”

A nyolcadik alkalommal megszervezett rendezvényt a helyi József Attila Művelődési Egyesület kezdeményezésére a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a Dunatáj Egyesülés Nyugat-Bácska Régiófejlesztéséért nevű szervezettel közösen valósította meg.

magyar szórvány napja
szórvány
Dr. Pásztor Bálint
Turul-szobor
Bölcsőnk – megerősített pillérek-örök partunk
Vajdasági Magyar Szövetség
VMSZ
Surján Csaba
József Attila Művelődési Egyesület
Szilágyi
Nyugat-Bácska

Most

19:45

Orbán Viktor Andrej Babissal tárgyalt

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Fidesz elnöke megbeszélést folytatott Andrej Babissal, Csehország korábbi miniszterelnökével, a cseh ANO párt elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
17:22, Frissítve: 18:47

A hajdújárási Lurkóházban járt a Mikulás

Az Old Bikers Vajdasági Motorosklub tagjai ismét megajándékozták a hajdújárási Lurkóház kis védenceit. Idén 23 gyermek örülhetett a karácsonyi csomagoknak. A kicsik minden évben készülnek a Mikulások érkezésére, ez idén sem volt másként.

Népszerű