Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Miért fontos, hogy magyarnak valljuk magunkat a népszámláláson?

2022.10.05
11:38
2022.10.05
16:21
Forrás
Pannon RTV
Az, hogy hány személy vallja magát magyarnak számos dologra hatással lehet a továbbiakban, a magyar kisebbségi jogok megvalósítása ugyanis a magyar közösség nagyságától függ.

Azért fontos, hogy magyarnak valljuk magunkat a népszámláláson, mert ezáltal csak előnyre tehetünk szert - hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke. Az összeírás során nem kötelező egyebek mellett nemzeti és vallási hovatartozását, valamint anyanyelvét megvallani a lakosoknak, de fontos, hogy minél többen megvalljuk magyarságunk.

"Ugyanis az, hogy milyen jogaink vannak, akár az oktatásra, akár a nyelvhasználatra, akár más szegmentumokra vonatkozóan, az nagyban függ attól, hogy mennyien vagyunk. Az pedig, hogy mennyien vagyunk, az a hivatalos népszámlálási adatokból derül ki."

Azokban az önkormányzatokban, ahol a lakosság 15 százaléka magyar, kötelező biztosítani a magyarságra vonatkozó kisebbségi jogokat. A magyar nyelv hivatalos használata, a magyar óvoda-, illetve iskolahálózat, valamint a magyar nyelvű művelődési intézmények hálózata is függ attól, hányan valljuk magunkat magyar nemzetiségűnek a népszámláláson - magyarázta dr. Pásztor Bálint.

"Hozzá kell azt tenni, hogy a szerzett jogok intézményének köszönhetően, ahol korábban elértük a 15 százalékot, ott hivatalos használatban marad a magyar nyelv. Tehát, nem reális az a forgatókönyv, hogy valahol törlik a magyar nyelvet azért, mert esetleg a szórványban valahol nem érjük el a 15 százalékot, ahol elértük az előző népszámlálás alkalmával."

A politikai érdekérvényesítés esetében fontos az, hogy a népszámlálási adatokban is látszódjon, hogy egy számottevő közösséget képeznek a magyar nemzetiségű emberek - húzta alá a VMSZ alelnöke.

népszámlálás
Szerbia
magyarság
jogok

Most

Népszerű