Ugrás a tartalomra
Pixabay/jewhisperer

Négy elhunyt, 235 új fertőzött Szerbiában

2020-08-14
15:25
2020-08-14
17:26
Forrás
covid19.rs
A szerbiai kórházakban jelenleg 2128 koronavírusos beteget kezelnek.

A tegnapi adatokhoz képest némileg csökkent az új koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában, az elmúlt 24 órában 235 új esetet regisztráltak, több mint 9 ezer mintavétel alapján.

4 beteg vesztette életét egy nap alatt - mondták el a szerbiai válságstáb mai sajtótájékoztatóján.

Kórházban jelenleg 2128 személyt kezelnek, 78-an vannak lélegeztetőgépen.

A vírus megjelenése óta Szerbiában csaknem 790 ezer tesztet végeztek el és 29233 embernél állapítottak meg fertőzöttséget.

Az áldozatok száma összesen 665, a halálozási arány pedig 2,27%.

A válságstáb emellett meghatározta azoknak az országoknak a listáját, amelyek esetében kötelező lesz a két napnál nem régebbi negatív PCR-teszt a Szerbiába való beutazáshoz.

A listán Észak-Macedónia, Horvátország, Bulgária és Románia szerepel. A beutazási korlátozás az adott országokból érkezőkre vonatkozik, de az onnan hazautazó szerbiaiakra nem. Szerbia három zónába sorolja az országokat a fertőzöttségi szint alapján - magyarázta dr. Branislav Tiodorović járványügyi szakorvos a szerbiai válságtörzs sajtótájékoztatóján. „Három zóna létezik. A vörös zóna országaiban 100 ezer főre 25 vagy több fertőzött jut. A kék zóna országainak járványügyi helyzetét mindig figyelemmel kell követni, mert a tendencia néhány naponta változik, hét naponta például. Ebben a zónában 10-től 25 fertőzött jut 100 ezer lakosra. Emellett létezik a legideálisabb zóna - ebbe szeretnénk mi is minél hamarabb tartozni -, itt 10 fő alatt van a fertőzöttek száma. Példaként elmondom, hogy ebben a zónában van Magyarország, Norvégia, Szlovénia, ez tehát a zöld zóna, ebbe további országok is beletartoznak. Ezek az országok biztonságosak, ezen országok esetében nincs szükség semmilyen feltételre, sem semmiféle korlátozásra.”

Az úgynevezett turisztikai országokból érkező szerbiai állampolgárok kapcsán Zoran Gojković elmondta, hogy egyelőre az ő esetükben nincs szükség negatív PCR-tesztre, azonban ez nem azt jelenti, hogy ez nem változhat a járványügyi helyzet alakulásának függvényében. A tartományi egészségügyi titkár hozzátette, hogy körülbelül hetente újraelemzik majd a helyzetet. „Még mindig nincs akkora számú újonnan megfertőződött szerbiai polgár, akik az úgynevezett turisztikai országokból érkeznek haza, hogy korlátozó intézkedéseket vezessünk be a szerbiai állampolgárokkal szemben, akik jelenleg Szerbián kívül tartózkodnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ez nem változik meg a következő időszakban.”

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy Szerbia nem kér PCR-tesztet a montenegrói állampolgároktól annak ellenére, hogy az országot a vörös zónába sorolják. Mindeközben nyitja a határt Montenegró is más országok előtt. Holnaptól szabadon közlekedhetnek a Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Albániából és Észak-Macedóniából érkezők. A belépéshez azonban valószínűleg negatív PCR- vagy ELISA-tesztre lesz szükség.

koronavírus
járvány
adatok
Szerbia
betegek
fertőzöttek
elhunytak

Most

12:12

Összefogásban az erő

Összefogott a jövő vasárnap tartandó oromhegyesi helyi közösségi választás mintegy 15 jelöltje, hogy önkéntes munkával megszépítsék az egyik helyi játszóteret.

Népszerű