Ugrás a tartalomra
Fonet

Nem zárják le Belgrádot, de szigorító intézkedéseket vezetnek be

2020-07-02
20:30
2020-07-03
09:52
Forrás
Pannon RTV
A legnagyobb gond a fővárosban van, az országban található fertőzöttek 82,5 százaléka Belgrádban van. Eszerint kijelenthető: Belgrád gócpontnak számít – mondta Aleksandar Vučić a közmédia műsorában.

Pénteken a szerb kormány új intézkedéseket fogad el a koronavírus miatt - közölte Aleksandar Vučić a Szerbia RTV-n.

A szerb államfő elmondta, az elmúlt napokban Predrag Kon járványügyi szakemberrel és Darija Kisić-Tepavčevićtyel, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettesével egyeztetett.

Az elnök beszámolt arról is, hogy a válságstáb mai ülésén úgy határoztak, hogy két hétre leszűkítik az éjjeli klubok és kávézók munkaidejét, ami azt jelenti, hogy 23 és 6 óra között nem lehetnek nyitva, kivételt képeznek azok a vendéglátóipari egységek, amelyek kerthelyiséggel rendelkeznek. A döntés oka, hogy a zárt helyiségek komoly járványforrásnak számítanak – mondta az államfő.

Az egyetemista kollégiumokat is bezárják Belgrádban.

A városi és peremvárosi járatokon kötelező lesz a maszk viselése, ugyanúgy, ahogy a bevásárlóközpontokban is, ellenkező esetben hétfőtől 5-6 ezer dináros pénzbüntetésre számíthatnak az ezt megszegők.

Zárt helyeken 100, nyílt helyeken 500 személy gyűlhet össze legfeljebb. A társadalmi távolságot azonban mindenképpen tartani kell, valamint a védőmaszk viselése is kötelező lesz. Nyílt térben a vírus jelentősen kisebb mértékben fertőz – magyarázta Vučić.

Ha rajta múlna, bezárná Belgrádot és visszavezetné a kijárási tilalmat, mert ez lenne a legbiztosabb módja annak, hogy megfékezzék a vírus terjedését, de az orvosok tanácsát megfogadva egy ilyen mértékű intézkedésre egyelőre nem kerül sor – tette hozzá.

Több kórházat is Covid-kórházzá alakítanak át a fővárosban – fűzte hozzá az elnök. Amennyiben ezek a létesítmények megtelnek, az arénákat is megnyitják az enyhébb tünetekkel rendelkezők előtt.

Kiemelte, amennyiben ezek az intézkedések négy napon belül nem érik el a céljukat, további intézkedésekre lesz szükség és azt sem zárja ki, hogy lezárhatják a szerb fővárost. Szerinte ez lenne a leghelyesebb lépés már most is.

Belgrád
koronavírus
járvány
intézkedés
szigorítás

Most

18:19

Tizedszer döntős Đoković Rómában

A világelső két játszmában, 7:5, 6:3-re győzte le a norvég Casper Ruudot a római salakpályás ATP 1000-es tenisztorna elődöntőjében, így bejutott a hétfői fináléba.
17:12, Frissítve: 17:56

Két keréken Temerinben

Az autómentes világnap alkalmából Temerin Község Idegenforgalmi Szervezete kerékpártúrát szervezett Járek központjától a falu határában található Antero tanyáig.

Népszerű