Ugrás a tartalomra
Pixabay/falco

Pünkösdhétfő van

2022.06.06
12:56
2022.06.06
17:19
Forrás
Pannon RTV
Pünkösdkor a Szentlélek kiáradását ünnepeljük. Ez egyben az első keresztény gyülekezet megalakulásának ünnepe. Az igaz hit eléréséért és megtartásáért szól ilyenkor az ima.

Ez a pünkösdvasárnap fő ünnepet követő nap. Pünkösdkor ünnepli a kereszténység a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját. Ez a húsvét és a karácsony után a harmadik legnagyobb keresztény ünnep.

A húsvéttal együtt mozgóünnep, akárcsak a pünkösdvasárnap. A pünkösdhétfő a húsvétvasárnaptól számított 50. napon van. Legkorábbi dátuma május 11-e, a legkésőbbi pedig június 14-e.

A liturgiában karácsony és húsvét másnapjának mintájára megült, nem parancsolt ünnep. Habár pünkösdhétfő a zsinati liturgiareform bevezetése óta már nem külön egyházi ünnep, számos országban – 1993 óta Magyarországon is – ünnep és munkaszüneti nap.

Dolinszki Áron evangélikus lelkész: „Pünkösd ünnepén mi is a Szentlelket kérjük a mi szerető mennyei atyánktól, hogy adja nekünk az ő szentlelkét gazdagon, hogy ezáltal mi is el tudjunk jutni az igaz hithez, az igaz szeretethez és a reménységhez, mindvégig meg tudjunk abban a hitben állni, amelyet a mi megváltó Urunk, Jézusunk szeretne, és akarata szerint, hogy ebben a hitben megmaradjunk, hogy csak őt kövessük, és hogy ő legyen a mi számunkra az egyedüli megváltó, aki által el tudunk jutni az örök életre.”

pünkösd
pünkösdhétfő

Most

13:08, Frissítve: 14:22

Újabb hadgyakorlatokat jelentett be Kína

Több kínai katonai hajó, repülőgép és drón folytatta ma reggel Tajvan közelében a közös hadgyakorlatokat, amelyek során támadásokat szimuláltak Tajvan és a tajvani haditengerészet hajói ellen.

Népszerű

Barikádok az utakon Koszovóban

Több helyen is elzárták az utakat a Koszovóban élő szerbek. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.