Ugrás a tartalomra

Romlik a járványhelyzet Szerbiában

2020.11.18
15:16
2020.11.19
07:50
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
Rekordszámú koronavírus-fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában Szerbiában és minden eddiginél többen hunytak el a kór szövődményeinek következtében.

19:00 - Koronavírus szempontjából a mai volt a legnehezebb nap Szerbiában, az egészségügyi rendszer harcol - ezt nyilatkozta a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója, Verica Jovanović. Elmondta, ma született a legtöbb pozitív eset, a legtöbben haltak bele a fertőzésbe, és rekordszámú, összesen 700 pácienst kellett felvenni kórházi kezelésre országszerte. Szavai szerint folyamatosan romlik a helyzet, hozzátette ugyanakkor, hogy valamelyest jobb, mint Magyarországon, vagy Montenegróban, de a folyamatos romlást csak közös erővel lehet megállítani. Hordja mindenki a maszkot, és tartsa a távolságot - hívta fel a figyelmet az igazgató.

17:00 - Pénteken összeül a szerbiai köztársasági válságstáb, a belgrádi sajtó szerint ennek oka, hogy növekszik a koronavírusos személyek száma az országban. A válságstáb ülése 9 órakor kezdődik. Egyes hírek szerint új korlátozásokat vezetnek majd be a koronavírus terjedésének lassítása érdekében. Nem hivatalos információk szerint tovább csökkenthetik a vendéglátóipari egységek nyitvatartási idejét, azokban a vállalatokban, ahol lehet bevezethetik az otthoni munkavégzést, de korlátozhatják a városi tömegközlekedés igénybevételét is. Várhatóan szó lesz az óvodák és az iskolák működéséről is.

15:00 - Egy nap alatt 18040 tesztet végeztek el, amiből 5613 lett pozitív. 27 személy vesztette életét egy nap alatt. Kórházban jelenleg 5317 személyt kezelnek, közülük 182-en vannak lélegeztetőgépen. Még mindig Belgrádban regisztrálják a legtöbb fertőzöttet, szám szerint 2 111-et. Újvidéken 267, Kragujevacon 188, Pancsován 165, Nišben 164, Valjevón 106, Požarevacon 100, Kraljevón 84, Nagybecskereken 83, Szabadkán 82, Verbászon 73, Čačakon pedig 70 koronavírussal fertőzött új beteget vettek nyilvántartásba az elmúlt egy napban. 

Az új korlátozások betartását ellenőrizte a kommunális rendőrség. Belgrád és a többi szerbiai város utcáin is a szokásosnál több rendőr, köztük kommunális rendőr volt. A szerb fővárosban időben bezártak az üzletek és a vendéglátók - mondják az illetékes felügyelő szolgálat munkatársai. A tulajdonosok tiszteletben tartják az új szabályokat, néhány helyen csupán a személyzet volt még az épületekben.

Ana Brnabić elégedett a kedden meghozott intézkedések betartásával. Minden vendéglátóipari egység, bolt és bevásárlóközpont fennakadás nélkül időben bezárt. A jelenlegi intézkedések december elsejéig tartanak, de ha kell, meghosszabbítják a szabályozást. Ana Brnabić az online fórumon elmondta, ebben a pillanatban nem szükséges a távoktatás bevezetése.

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „Tudom, hogy az emberek úgy, mint mindig is, különösen aggódnak az iskolák és az óvodák miatt. Jelenleg csak azt látjuk, hogy ezek a legbiztonságosabb helyek, de emiatt az aggodalom miatt felkérem a válságstáb munkatársait, hogy adjanak nekünk ajánlásokat, ha úgy gondolják, hogy bármelyik pillanatban meg kell hosszabbítanunk a szünetet, korábban kell elkezdenünk, vagy később kell befejeznünk, vagy át kell térnünk az online oktatásra, de erre abszolút nem látok okot ezen a ponton. Ugyanakkor gondolnunk kell arra, hogy készen álljunk bármilyen helyzetre.”

Szükség van-e újabb szigorításokra?

Valóságos harc indult az egészségügyi rendszerben a koronavírussal szemben - figyelmeztet Predrag Kon és Branislav Tiodorović járványügyi szakorvosok. Az éjjel két fiatalabb személy vesztette életét a kór szövődményei miatt. A vírus egyre jobban terjed, a kórházak viszont megteltek - mondták a válságtörzs tagjai. Kon szerint a legjobb döntés az lenne, ha mielőbb bevezetnék az újabb intézkedéseket. A cél, hogy megállítsák a vírus terjedését. Kiemelte, nagyon fontos, hogy aki észleli magán a vírus tüneteit, azonnal izolálja magát. Csak akkor lesz eredmény, ha mindenki betartja az érvényben lévő intézkedéseket - tette hozzá.

A topolyai helyi válságstáb úgy döntött, zárt, valamint nyilvános helyeken, közúti és vasúti személyszállítás során is kötelező védőmaszkot viselni. Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben egyebek között azt írják, a Szerb Köztársaság kormányának rendelete alapján a 2020. november 17. és 2020. december 1. közötti időszakban Topolyán is érvényesek az országos szinten bevezetett intézkedések, azok alkalmazásával kapcsolatos felügyeletet pedig a törvény által meghatározott illetékes szervek végzik.

kommunális rendőrség
étterem
kávézó
vendéglátó
koronavírus
fertőzés
járvány

Most

10:01, Frissítve: 10:08

A niši Radničkit fogadja a TSC

Ismét hazai pályán játszik ma a TSC labdarúgó csapata. A topolyaiak a bajnokság 17. fordulójában a niši Radnički együttesét látják vendégül.
07:39, Frissítve: 07:54

Támadás az Eiffel-toronynál, egy halott

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy "Allah Akbar".

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.