Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Továbbra is gond nélkül átléphetik a magyar határt az ingázók

2020.07.14
00:00
Forrás
Pannon RTV
Érvényes úti okmányok és munkáltatói igazolás vagy földtulajdoni lap birtokában karanténmentesen átjárhatók lesznek a szerb-magyar határátkelőhelyek az arra jogosultaknak.

Mint ismeretes, éjféltől Magyarország egyoldalúan korlátozásokat vezet be a Szerbiából beutazókkal szemben.

A Magyarországra való belépés szabályainak szigorítását Gulyás Gergely jelentette be még vasárnap. A magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azt mondta, hogy a koronavírus-fertőzés alapján az országokat három, zöld, sárga és vörös kategóriába sorolják. Szerbia pedig a sárga kategóriába tartozik, így a magyar és a szerb állampolgárokra is bizonyos korlátozó intézkedések vonatkoznak.

A zöld kategóriába tartozó országokból magyar és külföldi állampolgár is szabadon beléphet Magyarország területére.

Ami a sárga kategóriába tartozó országokat illeti, így Szerbiát is, a következő szabályokat hozták meg: ha magyar állampolgár lép be Magyarországra, akkor a határon egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, és akár beigazolódik a fertőzés, akár nem, karanténba kell vonulnia, negatív koronavírus-teszttel azonban kijöhet a karanténból.

A nem magyar állampolgároknak szintén 14 napos hatósági karanténba kell vonulniuk, ha a határon elvégzett vizsgálat során nem merül fel a fertőzés gyanúja. Ha viszont felmerül, be sem léphetnek Magyarország területére.

A szigorítás bejelentését követen azonnal megindultak a találgatások, hogy mi lesz majd az ingázókkal. Erre adott kedden választ közleményében a VMSZ. Érvényes úti okmányok és munkáltatói igazolás vagy földtulajdoni lap birtokában karanténmentesen átjárhatóak lesznek a szerb-magyar határátkelőhelyek az arra jogosultaknak - olvasható a Vajdasági Magyar Szövetség Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében. Azt írják, gyors és eredményes tárgyalásokat folytattak az ingázó munkavállalók és a mezőgazdasági idénymunkások érdekében Magyarország kormányzati szerveivel és a hatóságokkal.

A VMSZ arra kéri az érintetteket, hogy technikai jellegű kérdéseikkel forduljanak Magyarország szerbiai külképviseleteihez.

Kedd délután Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa is közleményt tett közzé a Facebook-oldalán.

ingázók
határátlépés
VMSZ

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:21

A költő mögött az ember

Osztovits Szabolcs magyarországi művészettörténész Petőfi a magán-és közéletben címmel tartott előadást a VM4K-ban a Csütörtök esték programsorozat részeként.
20:29

Petőfi Júliának rappelt

A VM4K programsorozatához az Újvidéki Művészeti Akadémia Tenyértársulata is csatlakozott. Az ő Petőfijük 45 percben friss, újszerű módon közelít a költőóriáshoz. Öten öt részletben és öt városban villantják fel Petőfi életének főbb állomásait.

Népszerű

Lövöldözés Zomborban

Lövöldözés volt Zomborban, két rendőr is megsérült. A közmédia cikkében az áll, hogy a rendőröket családon belüli erőszakos esethez riasztották.

Ákos koncert a Nyárhangoló Fesztiválon

Palicson ad koncertet Ákos, a magyar könnyűzene egyik legnagyobb alakja. A fellépés a VM4K Nyárhangoló Fesztiváljának része lesz - adták hírül a szervezők az esemény Facebook-oldalán.