Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Továbbra is gond nélkül átléphetik a magyar határt az ingázók

2020-07-14
00:00
Forrás
Pannon RTV
Érvényes úti okmányok és munkáltatói igazolás vagy földtulajdoni lap birtokában karanténmentesen átjárhatók lesznek a szerb-magyar határátkelőhelyek az arra jogosultaknak.

Mint ismeretes, éjféltől Magyarország egyoldalúan korlátozásokat vezet be a Szerbiából beutazókkal szemben.

A Magyarországra való belépés szabályainak szigorítását Gulyás Gergely jelentette be még vasárnap. A magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azt mondta, hogy a koronavírus-fertőzés alapján az országokat három, zöld, sárga és vörös kategóriába sorolják. Szerbia pedig a sárga kategóriába tartozik, így a magyar és a szerb állampolgárokra is bizonyos korlátozó intézkedések vonatkoznak.

A zöld kategóriába tartozó országokból magyar és külföldi állampolgár is szabadon beléphet Magyarország területére.

Ami a sárga kategóriába tartozó országokat illeti, így Szerbiát is, a következő szabályokat hozták meg: ha magyar állampolgár lép be Magyarországra, akkor a határon egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, és akár beigazolódik a fertőzés, akár nem, karanténba kell vonulnia, negatív koronavírus-teszttel azonban kijöhet a karanténból.

A nem magyar állampolgároknak szintén 14 napos hatósági karanténba kell vonulniuk, ha a határon elvégzett vizsgálat során nem merül fel a fertőzés gyanúja. Ha viszont felmerül, be sem léphetnek Magyarország területére.

A szigorítás bejelentését követen azonnal megindultak a találgatások, hogy mi lesz majd az ingázókkal. Erre adott kedden választ közleményében a VMSZ. Érvényes úti okmányok és munkáltatói igazolás vagy földtulajdoni lap birtokában karanténmentesen átjárhatóak lesznek a szerb-magyar határátkelőhelyek az arra jogosultaknak - olvasható a Vajdasági Magyar Szövetség Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében. Azt írják, gyors és eredményes tárgyalásokat folytattak az ingázó munkavállalók és a mezőgazdasági idénymunkások érdekében Magyarország kormányzati szerveivel és a hatóságokkal.

A VMSZ arra kéri az érintetteket, hogy technikai jellegű kérdéseikkel forduljanak Magyarország szerbiai külképviseleteihez.

Kedd délután Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa is közleményt tett közzé a Facebook-oldalán.

ingázók
határátlépés
Magyarország
VMSZ

Most

16:48, Frissítve: 17:00

Jövő héten is kánikula lesz

Folytatódik a kánikula a jövő héten is térségünkben - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet honlapján. Tegnap 36,7 Celsius-fokot mértek Budakalászon.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.