Ugrás a tartalomra

Zsellér Attila ezüstmiséje Moholon

2023.11.19
14:20
2023.11.19
21:37
Forrás
Pannon RTV
Zsellér Attila esperesplébános mutatott be ezüstmisét, felszentelésének 25. évfordulója alkalmából. Emellett emléktáblát is avattak Mohol első fennmaradt írásbeli említésének 700. évfordulója alkalmából.

Több szempontból is ünnep volt a mai nap a moholi hívek számára. Zsellér Attila esperesplébános mutatott be ezüstmisét felszentelésének 25. évfordulója alkalmából. Ezen felül emléktáblát is avattak és áldottak meg a helyi Szent György-templomban Mohol első fennmaradt írásbeli említésének 700. évfordulója alkalmából.

Zsellér Attila felszentelése után 6 évig volt nevelő a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégiumban, később a kertvárosi plébánián szolgált, majd Hajdújáráson és Noszán, két éve pedig az újvidéki Mária Neve-templom plébánosa. Mint mondta, igyekszik minél gyakrabban hazalátogatni szülőfalujába.

„Mindig szívesen jövök vissza Moholra, hiszen a források itt eredtek. Itt kezdtem el ministrálni mindennap, és igazából a hívek imái segítettek ahhoz, hogy pappá lettem 25 évvel ezelőtt, és hiszem azt, hogy a 25 év alatt is imádkoztak értem, és megérhettem a 25 évet. Ezért jöttem vissza, hálát adni egyrészt a hivatásomért, másrészt a hívek imádságáért.”

A jeles napon arról is megemlékeztek, hogy 1323-ban először Moharéve néven tettek említést a településről, 1521-ben pedig már Moholként szerepel az írásos emlékekben. A tábla Világos Miklós moholi plébános kezdeményezésére került kihelyezésre.

„A kórus alatt az ajtó mellett balról van egy másik márványtábla is, amit a millecentenárium évében a honfoglalás 1100 éves emlékére állítottak. Egy ugyanakkora táblát készíttettünk nagyon hasonló stílusban, és a másik oldalon ugyanolyan távolságban, ugyanolyan magasságra szereltük fel. Azt hiszem, hogy méltó helye lett, és mind a két tábla arra emlékeztet minket, hogy mi már ezer éve itthon vagyunk.”

Az emléktáblát Zsellér Attila atya szentelte fel.

Tóbiás József, köztársasági parlamenti képviselőjelölt, VMSZ: „Ennek az emléktáblának nagy szerepe van a közösség szempontjából, egyrészt az ősökre, az elődökre való tekintettel, illetve az utókor vonatkozásában egyaránt, és szeretném megköszönni Világos Miklós plébános úrnak a kezdeményezést.”

Az emléktábla felszentelése kapcsán beszédet mondott Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke. Az ünnepi szentmisén jelen voltak még az MNT és a Vajdasági Magyar Szövetség más képviselői is.

Zsellér Attila
Szent György-templom
Mohol
ezüstmise
emléktábla
Világos Miklós
Tóbiás József
VMSZ
Paulinum
Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium
Rigó Pál Zsófia
Magyar Nemzeti Tanács
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

19:45

Orbán Viktor Andrej Babissal tárgyalt

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Fidesz elnöke megbeszélést folytatott Andrej Babissal, Csehország korábbi miniszterelnökével, a cseh ANO párt elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
17:22, Frissítve: 18:47

A hajdújárási Lurkóházban járt a Mikulás

Az Old Bikers Vajdasági Motorosklub tagjai ismét megajándékozták a hajdújárási Lurkóház kis védenceit. Idén 23 gyermek örülhetett a karácsonyi csomagoknak. A kicsik minden évben készülnek a Mikulások érkezésére, ez idén sem volt másként.

Népszerű