Ugrás a tartalomra

Mitrovicán kampányolt a VMSZ

2022.03.28
11:39
2022.03.28
16:37
Forrás
Pannon RTV
A szerémségi településen élő magyarok ragaszkodnak a múltjukhoz és igyekeznek újraéleszteni a feledésbe merülő szokásaikat. Ebben pedig elmondásuk szerint sokat segített nekik a Vajdasági Magyar Szövetség az elmúlt időszakban.

A szerémségi Mitrovicának a legutóbbi népszámlálási adatok szerint 700 magyar lakosa van. A legtöbben mezőgazdasággal foglalkoznak és a feldolgozó iparban dolgoznak. A VMSZ-nek több mint 10 éve van helyi szervezete a településen. Az elmúlt években több hasznos projektet is sikerült megvalósítaniuk.

Bauer-Zsivkovity Andrijana, a VMSZ mitrovicai helyi szervezetének elnöke: „A Magyar Nemzeti Tanács együttműködésével sikerült felújítanunk a mitrovicai Szent Demeter katolikus templom vitrázsait. Emellett sikerült fűtést biztosítanunk a plébániaházba.”

A mitrovicai magyarok közös erővel igyekeznek fenntartani a kultúrájukat. Rendezvényeket szerveznek, működtetik a művelődési egyesületet. De ami a legfontosabb számukra, ápolják az anyanyelvüket.

Simonyi Zlatko, a VMSZ szerémségi körzeti szervezetének alelnöke: „Két évvel ezelőtt több mint 100 év elmúltával sikerült visszahoznunk az iskolákba a magyar nyelvet. Jelenleg három általános iskolában tanítják a magyar nyelvet. Emellett az idősebbek is tanulnak magyarul. Megmaradt a folklór csoportunk, az énekes csoportunk és a Vajdasági Magyar Szövetség itteni szervezete is továbbra aktívan működik. Mintegy 60 tagunk van.”

A VMSZ a programját a mitrovicai lakosok körében is népszerűsítette. Arra kérik a lakosokat hogy az eddigi sikeres erőfeszítések folytatása, valamint az újabb tervek megvalósítása érdekében a közelgő választásokon rájuk adják le a voksukat.

Kovács Elvira, a VMSZ alelnök: „Él a művelődési egyesületük, gyönyörűen énekelnek magyarul, sőt táncolnak is. Az elmúlt időszakban sikerült újraéleszteni az anyanyelvápolást, mert folyamatos kapcsolatban vagyunk az itteni szervezettel és az itteni igények alapján segítünk nekik, illetve összekapcsoljuk őket úgy a Magyar Nemzeti Tanáccsal mint a VMSZ különböző tisztségviselőivel tartományi vagy köztársasági szinten.”

A következő időszak céljai között szerepel az is, hogy a gazdaság terén segítsék és erősítsék a mitrovicai magyarokat, különböző projektek megvalósítása által – hangzott el a kampányeseményen.

Kovács Elvira
Vajdasági Magyar Szövetség
Mitrovica
Bauer-Zsivkovity Andrijana
Simonyi Zlatko
VMSZ

Most

16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.
14:16, Frissítve: 16:40

120 éves lenne a Zorka Vegyiművek

120 éve alakult meg Szabadkán a Clotild, illetve a Zorka Vegyiművek. Az egykori Jugoszlávia legnagyobb műtrágyagyára fénykorában több mint 2100 munkást alkalmazott.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.