Ugrás a tartalomra
Tanjug

A Szerbiai Szocialista Párt listavezetője Ivica Dačić

2022.03.01
20:15
2022.03.01
22:23
Forrás
Pannon RTV
Április 3-án köztársasági elnök és parlamenti választást is tartanak Szerbiában.

A Szerbiai Szocialista Párt adta át másodikként a listáját a Köztársasági Választási Bizottságnak, és a pártelnök, Ivica Dačić már a lista nevével is céljait közölte: ő szeretne lenni Szerbia következő miniszterelnöke.

Tanjug

A két évvel ezelőtti parlamenti választáson a Szerbiai Szocialista párt és az Egyesült Szerbia közös listája a szavazatok 10,38 százalékát szerezte meg, amely 32 helyre volt elegendő a 250 fős parlamentben. A parlamenti patkóban 24 helyet foglaltak el a szocialisták, így az övéké volt a második legnagyobb frakció a haladók 180 tagú képviselőcsoportja után. Nem lett volna szükség arra, hogy a Szerb Haladó Párt koalícióra lépjen bárkivel is, hiszen így is kétharmados többségük volt a parlamentben, ám az utóbbi évek közös munkáját nem kívánták megszakítani a felek. Így a szocialisták is bekerültek a kormányba, Ivica Dačić pedig olyan feladatot kapott, amilyen még soha, ő lett a parlament elnöke. A politikus korábban miniszterelnök, belügyminiszter és külügyminiszter is volt.
 
Ivica Dačić, elnök, Szerbiai Szocialista Párt: „Az életem során én mindent Szerbiáért tettem, Szerbia számomra örökre alapelkötelezettség, és mindent megteszek a nemzeti és állami érdekek védelme érdekében. Ez az, amivel mi előállunk. Mert ez nemcsak az ország elnökének megválasztásra vonatkozik, hanem parlament és a kormány megválasztására is, illetve Belgrád polgármesterének és városvezetésének, és más városok vezetésének a megválasztására is.”

Tanjug

Az Ivica Dačić – Szerbia kormányfője elnevezésű lista átadásakor a lista névadója elmondta, alig néhány óra alatt több mint húszezer támogatói aláírást gyűjtöttek össze, ami azt bizonyítja, hogy erős a szavazóbázis, és sokan várják, hogy végre elkezdődjön a választási kampány. A Szerbiai Szocialista Párt a már megszokott koalíciós partnerekkel közös listán indul: „A listánkon, amint mondtam, Dragan Marković Palma Egységes Szerbiája, hagyományos partnerünk, a Szerbiai Zöldek, akiket Ivan Karić vezet. Emellett, ahogy eddig is, számos ismert név szerepel, utánunk pedig azonnal fiatalok következnek.”

Tanjug

A Szerbiai Szocialista Párt 250-es köztársasági parlamenti listáján többek között sportolók, egészségügyi dolgozók és nyugdíjasok szerepelnek, a 26. helyen pedig Dani Zoltán nyugalmazott ezredes kapott helyet, aki azzal vált ismertté, hogy 1999 márciusában, Jugoszlávia bombázása idején lelőtte a NATO egyik F-117-es lopakodó vadászgépét. De az SzSzP listáján találjuk Dušan Bajatovićnak, Szerbiai Gázművek igazgatójának, Nebojša Crnogoracnak, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnökhelyettesének, Aleksandra Đankovićnak, a vajdasági Tartományi Képviselőház elnökhelyettesének és Ratko Nikolić egykori válogatott kézilabdázónak a nevét is. Ivica Dačić kiemelte, a szocialisták a megszokott témákkal kampányolnak, hiszen alapelveik évek óta változatlanok: „A politikánk két kulcsfontosságú alappillére épül: az első a hazafiasság, Szerbia megvédése minden áron, és a nemzeti érdekeink védelme, a második alapelv pedig a szociális igazságosság elve, vagyis az egyenlő esélyek rendszere azok számára, akik a munkájukból élnek, a munkajogok védelme, és mindazok jogainak a védelme, akiket bármilyen igazságtalanság ér. Ez lesz a kampányunk célja is.”

Tanjug

Mindezeket figyelembe véve a szocialisták elnöke jó választási eredményre számít, még úgy is, hogy két évvel ezelőtt az ellenzék bojkottálta a választást, így a választáson részt vevő pártok nagyon jó eredménnyel tudtak bejutni a képviselőházba. A közvélemény-kutatások szerint a Szerbiai Szocialista Párt a szavazatok körülbelül 9 százalékát szerezheti meg április 3-án. Ám egyelőre nem lehet tudni, hogy ez mennyi mandátumra lesz elegendő, az idén ugyanis az ellenzék is beszállt a választási versenybe, és mint tudjuk, két évvel ezelőtt a parlamentbe jutási küszöböt 5-ről 3 százalékra csökkentették, így a kisebb támogatottsággal rendelkezők is delegálhatnak politikusokat az országgyűlésbe. Emellett az idéntől a nemzeti kisebbségi pártoknak már csak feleannyi aláírást kell összegyűjteniük, mint a szerb pártoknak, így várhatóan a kisebbségek parlamenti képviselete is bővül.

Szerbiai Szocialista Párt
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Ivica Dačić
SZSZP
SZSZP

Most

13:33, Frissítve: 13:38

A bankok finanszírozzák az esőerdők pusztítását

Az Amazonas-vidék pusztításában részt vevő vállalatokat finanszíroztak az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az EU tagállamainak központi bankjai, miközben a tudósok jelentése szerint az erdőirtás túl van az átbillenési ponton.
13:22

Mesedélelőtt a horgosi könyvtárban

Ma ünnepeljük a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésének napjához kötődik. Ebből az alkalomból a horgosi József Attila fiókkönyvtárban mesedélelőttöt szerveztek a legkisebbeknek, hogy közelebb hozzák hozzájuk a magyar meséket.
12:54, Frissítve: 13:00

Négy diákot támogat a Studio Present Kft.

Négy fiatal programozó tehetség érdemelte ki idén a szabadkai Studio Present Kft. ösztöndíját. Az ünnepélyes átadó ma volt. A díjazottak a nagybecskereki Mihajlo Pupin Műszaki Tudományok Karára, valamint a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolára járnak.
11:57

Eltévedt lövedékek

Baráth László Eltévedt lövedékek című önéletírásának bemutatóját tartották tegnap délután a magyarkanizsai József Attila Könyvtárban.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.