Ugrás a tartalomra

A magyar nyelv és a szórvány napjáról emlékeztek meg Ürményházán

2023.11.21
11:49
2023.11.21
16:48
Forrás
Pannon RTV
A rendezvényre dr. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke is ellátogatott. Megtekintette a Bíró Agrár Kft. birtokán megvalósított legújabb fejlesztéseket, majd ellátogatott a Dositelj Obradović Általános Iskolába.

Az ürményházi Bíró család mezőgazdasággal foglalkozik már évtizedek óta. Munkájuk eredményét mindig a fejlesztésre fordították, de a Prosperitati Alapítvány pályázatának köszönhetően sikeresen tudták fejleszteni családi vállalkozásukat. Az idei újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás aranyserlegének innovációs nyertese, valamint a Magyarország legszebb birtoka elnevezésű verseny határon túli kategóriájának tavalyi fődíjasai lettek.

Bíró Csaba, mezőgazdasági vállalkozó, Ürményháza: „Persze, itt nem álltunk meg, folytatjuk az előrehaladást. Azóta a nejem is mellém állt, úgy hogy innovációval kezdtünk foglalkozni, zónás földmintázást csinálunk, zónásan szórjuk a műtrágyát és egy legújabb technológiát hoztunk be Magyarországról, az ami a hátam mögött is látszik, egy permetező drón. Magyarország már itt halad ezen a téren, Szerbia, sajnos, még itt csak próbálja követni. Reméljük, hogy a törvények majd hozzá alakulnak, ezért is fontos, hogy a VMSZ ott legyen, ahol kell, ott legyen, ahol a törvényt hozzák.”

A Dositelj Obradović Általános Iskolában a Magyar Nemzeti Tanács ajándékát, egy újonnan beszerzett fehér táblát és egy laptopot adtak át. Ezt követően a vendégek a magyar nyelv és a szórvány napja alkalmából rendezett ünnepi műsoron vettek részt. A helyi közösség termében egy ablak-kiállítás is készült a téma kapcsán. Palatinus Nagy Andrea, a helyi Közművelődés Egyesület tagja elmondta, az ilyen események alkalmával tudjuk leginkább bemutatni és bebizonyítani, milyen értékekkel rendelkezünk mi magyarok.

Ürményházán egy kicsiny magyar közösség él, amely aktív és a megmaradásra törekszik. A támogatásoknak köszönhetően észlelhető a gazdasági fejlődés és az iskola is fontos szerepet tölt be.

Pintér Anna-Mária, tartományi képviselőjelölt, Ürményháza: „Az nagy pozitívum, hogy megvan a nyolcosztályos iskolánk és a gyerekeink anyanyelvi szinten beszélik a magyart és mindenben részt vesznek. Mivel nincsenek sokan, akármilyen esemény, rendezvény van, a mi gyerekeink elsőtől nyolcadikig ott vannak. De ez is egy nagyon nagy pozitívum, hogy ott akarnak lenni és részt akarnak venni.”

A szórványközösség tagjai nemcsak helyben, hanem szélesebb körben is vállalják az érdekeik képviseletét.

Dr. Pásztor Bálint, megbízott elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Olyan életerős, szívós közösségről van szó, nagyon-nagyon nehéz körülmények között őrzik az anyanyelvüket, a kultúránkat. A Vajdasági Magyar Szövetségnek köszönhetően itt Ürményházán még mindig megmaradt a magyar oktatás, ezt én nagyon fontosnak tartom. Ez nem magától van így, hanem ezért minden évben meg kell küzdeni. Az is fontos, hogy Pintér Anna-Mária személyében volt tartományi képviselője nem csak a Vajdasági Magyar Szövetségnek, hanem Ürményházának is, hiszen ő itt él.”

Az előadás után a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői találkoztak és beszélgettek is a helyiekkel.

Választások 2023
Ürményháza
Dr. Pásztor Bálint
Vajdasági Magyar Szövetség
VMSZ
Pintér Anna-Mária
Választások 2023

Most

10:01, Frissítve: 10:08

A niši Radničkit fogadja a TSC

Ismét hazai pályán játszik ma a TSC labdarúgó csapata. A topolyaiak a bajnokság 17. fordulójában a niši Radnički együttesét látják vendégül.
07:39, Frissítve: 07:54

Támadás az Eiffel-toronynál, egy halott

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy "Allah Akbar".
07:03, Frissítve: 07:29

Advent első vasárnapja

Eljött az ideje, hogy meggyújtsuk az első gyertyát az adventi koszorún. Az idei ünnepkör azonban rendhagyó, különbözik a korábban megszokottaktól.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.