Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber, poo

Hétfőn temetik II. Erzsébetet

2022.09.18
11:55
2022.09.18
16:01
Forrás
Pannon RTV
Több mint félezer hivatalos személy búcsúzik személyesen a királynőtől. A ravatal hétfő hajnalig látogatható.

II. Erzsébet brit királynő hétfői temetése az évszázad - de lehet, hogy minden idők - legnépesebb királyi találkozója lesz Londonban. A Közel-Keletről és Ázsiából olyan uralkodókat, trónörökösöket és családtagokat várnak, akik több tízmillió embert képviselnek. De az európai uralkodóházak tagjai is jelen lesznek. Több mint 500 hivatalos személy jelenlétére számítanak.

Megkezdődtek az előkészületek II. Erzsébet hétfői, állami temetésére. Az eseményen több ezer katona vesz majd részt. A londoni rendőrség szerint az eseményt nagyobb biztonsági előkészületek övezik, mint a 2012-es londoni Olimpiai Játékokat vagy a királynő uralkodásának 70. évfordulójára rendezett Platina jubileumot.

Az elhunyt uralkodót a királyi család legnagyobb és legrégibb angliai rezidenciája, a London nyugati határában fekvő, csaknem ezeréves windsori kastély emlékkápolnájában helyezik végső nyugalomra. A ravatal hétfő hajnalig látogatható, és a várakozások szerint addig legalább 400 ezren keresik fel.

A világ vezető politikusai közül a többség várhatóan lerója kegyeletét a királynő előtt, azonban lesznek kivételek is. De más országok uralkodói és közéleti személyiségek is elkísérik utolsó útjára II. Erzsébetet. Többek között Belgiumból Fülöp király és Matild királyné, Luxemburgból Henrik nagyherceg és Mária Terézia luxemburgi nagyhercegnő, de a spanyol királyi család két generációja is részt vesz a királynő temetésén. Több vezető politikust is meghívtak. Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke is Londonba utazik, hogy még a temetés előtt lerója tiszteletét II. Erzsébet előtt. A szertartáson részt vehet Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, és Ursula von der Leyen is, az Európai Bizottság elnöke. De Novák Katalin magyar köztársasági elnök is meghívást kapott. Továbbá Ana Brnabić szerb miniszterelnök is részt vesz a szertartáson.

II. Erzsébet
ravatal
temetés
London

Most

10:21

Túlhíztuk az állatvilágot

Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet tudósainak tanulmánya szerint a Föld vadon élő szárazföldi emlőseinek összsúlya ma már kevesebb mint 10%-a a bolygón élő férfiak, nők és gyermekek együttes súlyának.
07:31

Gyerekek a kálvárián

Jézus szenvedéseire és kereszthalálára emlékeztek délután Szabadkán. A keresztúti ájtatosságon ezúttal gyerekek mentek végig a tizennégy stáción.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.