Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber, poo

Hétfőn temetik II. Erzsébetet

2022.09.18
11:55
2022.09.18
16:01
Forrás
Pannon RTV
Több mint félezer hivatalos személy búcsúzik személyesen a királynőtől. A ravatal hétfő hajnalig látogatható.

II. Erzsébet brit királynő hétfői temetése az évszázad - de lehet, hogy minden idők - legnépesebb királyi találkozója lesz Londonban. A Közel-Keletről és Ázsiából olyan uralkodókat, trónörökösöket és családtagokat várnak, akik több tízmillió embert képviselnek. De az európai uralkodóházak tagjai is jelen lesznek. Több mint 500 hivatalos személy jelenlétére számítanak.

Megkezdődtek az előkészületek II. Erzsébet hétfői, állami temetésére. Az eseményen több ezer katona vesz majd részt. A londoni rendőrség szerint az eseményt nagyobb biztonsági előkészületek övezik, mint a 2012-es londoni Olimpiai Játékokat vagy a királynő uralkodásának 70. évfordulójára rendezett Platina jubileumot.

Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber, pool

Az elhunyt uralkodót a királyi család legnagyobb és legrégibb angliai rezidenciája, a London nyugati határában fekvő, csaknem ezeréves windsori kastély emlékkápolnájában helyezik végső nyugalomra. A ravatal hétfő hajnalig látogatható, és a várakozások szerint addig legalább 400 ezren keresik fel.

A világ vezető politikusai közül a többség várhatóan lerója kegyeletét a királynő előtt, azonban lesznek kivételek is. De más országok uralkodói és közéleti személyiségek is elkísérik utolsó útjára II. Erzsébetet. Többek között Belgiumból Fülöp király és Matild királyné, Luxemburgból Henrik nagyherceg és Mária Terézia luxemburgi nagyhercegnő, de a spanyol királyi család két generációja is részt vesz a királynő temetésén. Több vezető politikust is meghívtak. Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke is Londonba utazik, hogy még a temetés előtt lerója tiszteletét II. Erzsébet előtt. A szertartáson részt vehet Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, és Ursula von der Leyen is, az Európai Bizottság elnöke. De Novák Katalin magyar köztársasági elnök is meghívást kapott. Továbbá Ana Brnabić szerb miniszterelnök is részt vesz a szertartáson.

II. Erzsébet
ravatal
temetés
London

Most

17:50, Frissítve: 18:23

Egy délután Arannyal

Megtartották az Egy délután Arannyal elnevezésű képzőművészeti és irodalmi versenyt az oromhegyesi Arany János Általános Iskolában. Közel 50 felsős diák, három kategóriában mutatta be Arany János munkásságát, illetve Arany és Petőfi barátságát.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.