Ugrás a tartalomra

Rendőrök és civilek is megsérültek a belgrádi tiltakozás során

2020.07.08
11:58
2020.07.08
16:52
Forrás
Pannon RTV
Több tíz rendőr és civil sérült meg a tegnap esti tiltakozás során Belgrádban.

A Köztársasági Parlament épülete előtti tüntetésre azután került sor, hogy Aleksandar Vučić, szerb elnök bejelentette, a hétvégére valószínűleg kijárási tilalmat rendelnek el a városban. Minden sérültet a Katonai Orvosi Akadémiára szállítottak. A rendbontás után a főváros utcáin felgyújtott konténerek, szétdobált szemét, kövek, eltört közlekedési jelek, tönkretett virágládák és betört kirakatok maradtak. Ma reggel rendőrségi kordon védte a Köztársasági Parlament épületét, de más fontos belgrádi intézményeket és a nagyobb útkereszteződéseket is.

A megmozdulás résztvevői leblokkolták a Nikola Pašić tér és a Takovo utca kereszteződését. Majd a tüntetők egy csoportja 22 óra 15 perc körül összetűzésbe került a rendőrséggel a parlament bejáratánál, de sikerült bejutniuk az épületbe. A rendőrség intézkedett és kiterelték a tüntetőket az épületből. A rendőrség és a tüntetők közötti összecsapások a parlament előtti téren is folytatódtak. A demonstrálók köveket, üvegeket dobáltak a felsorakozó rendőrökre, akik könnygázzal és a lovasrendőrség bevetésével próbálták feloszlatni a tömeget. A szerbiai rendőrség igazgatója elmondta, hogy legalább 43 rendőr és 17 tüntető sérült meg: „Sajnos egyik kollégánk koponyatörést és agyrázkódást szenvedett. Remélem, gyorsan legyőzi a nehézségeket és felépül, mindenesetre mi aggódunk az egészségéért, és a többi 43 sérült rendőrért is, akik jelentkeztek. Azok a rendőrök, akik szintén megsérültek, de könnyebben, nem akartak jelentkezni, mert tisztában vannak vele, és kollegiálisak, hogy a következő napokban szükség lehet rájuk más rendőrségi munka során.”

A tüntetésen a rendőrség becslése szerint mintegy ötezer személy vett részt, de közülük csak száz-kétszáz viselkedett erőszakosan, és törte át a rendőrségi kordont. Eddig 23 személyt tartóztattak le, köztük van Danijel Knežević és Srđan Noga volt képviselő is. A rendbontók öt rendőrautót felgyújtottak, és három rendőrló is megsérült.

Vladimir Rebić, a szerbiai rendőrség igazgatója: „Ebben a pillanatban sikerült azonosítanunk egy gyanúsítottat, aki a nap folyamán valószínűleg az illetékes ügyész elé kerül. Őt azzal gyanúsítjuk, hogy felgyújtott két autót, amihez gyakorlatilag tárgyi és egyéb bizonyítékaink is vannak. Természetesen folytatjuk annak kiderítését, hogy ki a felelős a másik három jármű felgyújtásáért, és néhány magánszemély járműve is megsérült.”

Nebojša Stefanović, belügyminiszter is sajnálatának adott hangot, amiért a tüntetés agresszióba fordult: „Megengedhetetlen, hogy támadás érje a rendőröket, akik naponta gondoskodnak a szerb állampolgárok biztonságáról, és ezt nem fogjuk megengedni – hangsúlyozta Stefanović. Majd hozzátette, mindenkinek jogában áll tüntetni, de nincs joga kövekkel dobálni a rend őreit. Mint mondta, ők a rokonaink, barátaink, szomszédaink, akikkel naponta találkozunk, s akik több ezer ajtón kopogtattak be a rendkívüli állapot ideje alatt, hogy élelmiszert és gyógyszert vigyenek azoknak, akiknek erre szükségük volt.”

Belgrád
tüntetés
sérültek
rendőr
Vladimir Rebić

Most

16:19, Frissítve: 16:25

Mindenki készül az ünnepekre

Szerbia és Szabadka is már az ünnepi készülődés lázában égett ma. A Tejpiacon is sokan vásároltak, az eladók szerint valamelyest nagyobb volt a forgalom.
15:09, Frissítve: 16:41

Húsvét Palicson

Hatodik alkalommal szervezik meg a Húsvét Palicson nevet viselő hagyományápoló foglalkozást az ortodox ünnepek alkalmából.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.