Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ismerjük meg Vajdaságot!

2020-03-26
19:05
2020-03-26
20:14
Forrás
Pannon RTV
Az otthon töltött idő kiváló alkalom lehet a tudásgyarapításra és arra, hogy Vajdaságot jobban megismerjük. Ezúttal ajánlott csupán virtuálisan. Erre kínál lehetőséget a Kincsesládánk című műsorunk.

Az elmúlt 4 évben már 50 epizódot forgatott le a stáb, de még mindig nem volt olyan település, ami ne tartogatott volna valami igazi kis csodát, meglepetést a számunkra.

Legutóbb például a Szabadkához igencsak közeli Hajdújárást jártuk körbe. A mintegy kétezer fős település igazi ízkavalkádot tartogatott. Rég kóstoltunk már annyi különlegességet, mint ott. A kapros, az olívabogyós, vagy éppen a paprikával gazdagon megbolondított gomolyák azonnal levettek a lábunkról. De volt isteni körözött sajt és mindenféle fűszerekkel bevont sajtgolyó is. Utóbbiak a műsorban már nem kaptak helyet, azonban néhány tejtermék elkészítésébe beletekinthetnek, és azt is megleshetik, hogy az igazán finom rétes tésztáját mennyire vékonyra kell elnyújtani, és hogyan csinálják azt a profik. Szintén a kulisszák mögé tekinthettünk akkor, amikor tormát reszeltünk, ízesítettünk és üvegeztünk. Különösen aktuális ez most, a húsvét közeledtével. De rácsodálkoztunk az apró palotákban lakó nyulakra, és a tűzpiros házacskákban rágcsáló tengerimalacokra is. Mintha meseországba csöppentünk volna. Csak javasolni tudjuk, hogy kukkantsanak bele a műsorba. Gyűjtsenek tippet, milyen élménnyel lepjék meg majd a gyermekeket, milyen különleges éttermi étellel kedveskedjenek a párjuknak, és milyen borral öblítsék le a finom falatokat, ha egyszer Hajdújáráson járnak. Az észak-bácskai településről készült összeállításunkat itt találják.

Magyarkanizsát valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. A Tisza partján fekvő település könnyen belopja magát az emberek szívébe csodálatos Népkertjével, különleges épületeivel, számtalan népszerű rendezvényével. Mi azonban arra vállalkoztunk, hogy kicsit másképp mutassuk be a települést. Kezdtük azzal, hogy úgy láttattuk Magyarkanizsát, ahogyan a madarak látják, azaz légifelvételeken mutattuk be a legimpozánsabb épületeket. Aztán pedig sorra estünk ámulatba mi magunk is. Az ország egyetlen parfümőrének birodalmában jártunk. Egy olyan személynél, aki üvegbe tudja zárni a magyar föld, vagy éppen a nyári zápor utáni illatot. Szintén meglepett bennünket, amikor többek között széna illatanyagból mesterségesen előállította a szemünk láttára a jázmin illatot. Megfigyelhettük azt is, hogyan születnek a Tandi-babák. Milyen aprólékos munkára van szükség hozzá, hány mozdulatot igényel a tündéri baba hajkoronájának megalkotása. Innen akár ötletet is meríthetünk, és az unalmasabb napokon saját játékbaba készítésével is megpróbálkozhatunk. Szintén nagy élmény volt számunkra besétálni a kerámiatárgyak meseországába, ahol még az akvárium, sőt még a hangszerek is kerámiából készülnek. A kalandvágyóknak pedig egy kerékpáros mesél több száz kilométeres bicajozásairól. Akkor és ott, a forgatás helyszínén is kétkerekűjével jelent meg, épp Szegedre tartott. Pedig a képeken is jól látható, az eső nem kímélt bennünket.

Érdemes tehát belelesni a magyarkanizsai műsorba, ahol azt is megtudhatják, hogy a jobb, vagy éppen a rosszabb napokat milyen helyileg készült különleges pálinkákkal lehet magunk mögött hagyni.

A műsort itt tekinthetik meg teljes egészében.

A stáb Tornyosra is ellátogatott már, ahol igencsak meglepődtünk, hiszen egy banánültetvényen találtuk magunkat. A tulajdonos a chilis csodák mellett újabb kihívást keresett magának, és déli gyümölcsök termesztésébe fogott. Hogy sikerrel járt-e, érdemes-e ezzel másnak is megpróbálkoznia Vajdaságban, a műsorból kiderül. De ez a rész érdekes lehet azok számára is, akiket a nyelvjárások érdekelnek. A műsorban ugyanis ellátogattunk a sokadik tájházba. Ezúttal azonban nem csak a multifunkcionális gyerekszéket csodáltuk meg, hanem azt is megtudtuk, bizonyos szavakat hogyan mondanak Bánátban, illetve ugyanazt a tárgyat, fogalmat hogyan nevezik Bácskában. Meglepő, hogy milyen eltérések vannak, miközben csupán egyetlen folyó választja el egymástól a két területet. Azt is megtudtuk, hogy egy különleges mézes mogyorókrémért nem kell messzire utazni, ráadásul minden hozzávalója hazai. A Szomszéd fiúk zenekar pedig nagyban készül a lagzizásokra, a nótás kedvű fiatalokkal is megismerkedtünk.

A teljes adást itt nézhetik vissza.

Sok faluban, városban jártunk az elmúlt években. Tagadhatatlan, hogy Vajdaság tele van kincsekkel. Olyant azonban, mint Zombor, ritkán látunk. Egyszerűen lenyűgözött mindannyiunkat. Impozáns épületei, hatalmas, szemet gyönyörködtető terei, fával és virággal borított utcái magukkal ragadtak bennünket. Alig tudtunk betelni a látvánnyal. Éppen emiatt nem sajnáltuk a nézőktől sem a képeket. Aki élőben nem láthatta még, járja körbe velünk a nyugat-bácskai települést. A megyeháza egyértelműen kiemelkedik a többi közül, és nem csak küllemével, hanem történetével, valamint a benne rejlő értékekkel is. Itt található például a zentai csatát ábrázoló hatalmas festmény, ami több mint 120 évvel ezelőtt, amikor Münchenből megérkezett, gyakorlatig be sem fért az épületbe. Hogy a 42 négyzetméteres alkotás akkor mégis hogyan jutott be a megyeházára, a műsorból kiderül. A megyeszékhelyről pedig több mint 100 éves képeslapok mesélnek. Különleges élmény volt összehasonlítani az akkori képet a mostanival. A szódásüvegek gyűjtőinek is készültünk, hiszen az adásban egy hatalmas gyűjteményt is bemutattunk. Ha kedvük van, ismerjék meg velünk Zombort, aminek légterét 40 méter magasban még ma is egy 3 méter magas Szent István szobor uralja.

A teljes műsort itt találják.

A bánáti Beodra-Karlova az egyik legnagyobb meglepetés volt számunkra. A rendezett faluban egy valóban egyedi múzeumba, a traktormúzeumba látogattunk el. Az első percekben a szavunk is elakadt. Százhatvan csodálatos állapotban lévő régi és még régebbi traktor fogadott bennünket egy hatalmas csarnokban. Valamennyi üzemképes, így egy gőzgépet csak a kedvünkért be is indítottak. A legrégebbi járgány egyébként egy 1884-es gőzgép, ami szintén hibátlan állapotban van. Mint sétánk során kiderült, nem csak traktorokat rejt a múzeum. Autók, motorok, biciklik, babakocsik sora fogadja az oda betérőket, sőt, az emeleten egy-egy szakma kellékei is megtalálhatóak gyönyörűen rendszerezve. Csak ajánlani tudjuk, hogy amint lehetőségük lesz, keressék fel. Minden korosztály számára óriási élményt tartogat. Utunk azonban ezzel nem ért véget Beodra-Karlován, hiszen a Górémúzeum is hasonló gyöngyszeme a településnek. Itt az egykori gróf Karátsonyi család életébe nyerünk betekintést. A műsorban a kutyaidomítás alapjairól is szó volt, tehát azoknak is érdemes belenézniük a műsorba, akik most több időt töltenek otthon, így házi kedvencükre is több időt szánnak. Ráadásul azt is megtudtuk, hogy egy birkaszépségversenyen milyen szempontokat tartanak szem előtt a zsűritagok.

A teljes műsort itt találják.

Jó szórakozást kívánunk!

Kincsesládánk
Hajdújárás
Magyarkanizsa
Tornyos
Zombor
Beodra-Karlova

Most

12:29, Frissítve: 12:56

Hogyan védekezzünk a kánikula ellen?

Az idei év legmelegebb napja előtt állunk. Ma bőven 30 fok felett lesz a hőmérséklet. Holnap is folytatódik a kánikula, szombat este azonban markáns hidegfront érkezik, záporokkal, zivatarokkal.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.