Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vajdaság közelről - otthonról #1

2020.03.24
12:20
2020.04.25
18:43
Forrás
Pannon RTV
A rendkívüli helyzetben több időt töltünk otthon, ennek hasznossá, értékessé tételében nyújt most egy lehetőséget a Pannon Televízió riportműsora, a Közel-kép.

Hiszen kikapcsolódni, bejárni a nagyvilágot, vagy éppen régiónk értékeit, rendezvényeit megismerni, újra feleleveníteni otthonról is lehet! Az alábbiakban ehhez kínálunk egy csokrot a vajdasági eseményekről készült riportjaink közül.

Pannon RTV

Kezdjük máris egy esszenciális rendezvénnyel, amely felvonultatja Vajdaság gazdag népművészeti hagyományát. Az idei Gazdag Ágnak az oromhegyesi faluház adott otthont, témája pedig ezúttal a vásár volt. 11 település vett részt az “Én elmentem a vásárba fél pénzzel” mondat köré épült idei megmérettetésen. 

Pannon RTV

Népművészet után népzene. Nagybőgő, brácsa, hegedű és hajnalig tartó muzsikálás jellemezte a vajdasági népzenésztalálkozót. A rendezvényt Csonka Balázs, Codoba Florin és Árendás Péter is színesebbé tette, akik a vajdasági népzenéről és az erdélyi magyarpalatkai zenészek dinasztiájáról tartottak előadást. Januárban örömzenétől volt hangos Kishegyes.

A vajdasági népzenésztalálkozóról készült videót itt tekintheti meg!

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Október végén több mint 15 ezer töltött káposzta rotyogott a topolyai Szármafesztiválon. Csaknem 120 csapat mérte össze tudását töltött káposzta készítésben. A hetedik alkalommal megszervezett fesztiválon nemcsak töltött káposztát kóstolhattak az ínyencek, de kézműves termékeket is vásárolhattak, voltak koncertek, a gyerekek pedig akár lóhátra is pattanhattak.

Pannon RTV/Juhász Géza

Profi és hobbi vadászok, halászok, természetbarátok válogathattak a legújabb felszerelések, öltözékek és kiegészítőkek között az újvidéki LORIST-on, ahol mintegy 20 ország 500 kiállítója mutatkozott be. Magyarország, mint a rendezvény partnerországa turisztikai kínálatát ismertette, és látványkonyhával is bemutatkozott.

Az eseményről készült összefoglalónkat ide kattintva tekintheti meg!

Pannon RTV/Raffai Csaba

Hagyományőrző vőfélytalálkozót és népviseletes bált tartottak a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban januárban. A telt házas, mulatozós, lakodalmi hangulatot megidéző batyubálos rendezvényen több mint húsz vőfély vett részt. A találkozó célja, hogy ápolják a lakodalmi szokásokat, hagyományokat, és egyúttal be is mutassák ezeket.

A vőfélytalálkozóról készült összefoglalónkat ide kattintva tekintheti meg!

Pannon RTV/Szalai Adrián

Az Őszi Zsidó Kulturális fesztivál keretében Kántorkoncertet tartottak a szabadkai zsinagógában, ahol magyarországi kántorok léptek fel. A felejthetetlen élményről Fellegi Balázs, Klein Judit, Kun Ágnes Anna, Nógrádi Gergely kántorok és Neumark Zoltán zongoraművész gondoskodott. Ha lemaradt vagy felidézné, legyen részese most!

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Egy nap, amikor minden a múlté, a hagyományoké. Egy nap, amikor megelevenedik előttünk nagyanyáink világa. Ez a Hagyományaink ünnepe, amelyet Zentán már 22. alkalommal rendeztek meg. Az esemény minden évben belecsempészi kulturális és gasztronómiai örökségünk ebbe a rohanó világba. Az ételkiállításon roskadásig megteltek az asztalok finomságokkal, a színházterem pedig megtelt énekszóval.  

Hagyományaink ünnepe rendezvényről készült videó itt nézhető meg.

Teljesen megtelt a szabadkai Gyerekszínház terme a Vajdasági Gyermek Szólótáncversenyre, ahol 44 műsorszámban csaknem 80 gyermek mutatta meg tudását. A vajdaságiak mellett magyarországi fellépők is érkeztek, akik szakmai zsűri előtt táncoltak. Mindenkit arany, ezüst vagy bronz minősítéssel jutalmaztak.

Az eseményről készült összefoglalónkat ide kattintva tekintheti meg.

Pannon RTV

Vödörrel való locsolkodás húsvét hétfőn, táncos mulatság a templomok búcsúin, pünkösdi ünnepségek. Csak néhány azok a hagyományok közül, amelyek egyre inkább kivesznek a hétköznapokból. Azonban az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör táncosai nem hagyják elveszni nagyanyáink kultúráját. Az Életképek a vajdasági Tisza-mentéről című produkciójuk az egykori, ünnepkehez kapcsolódó hagyományokat foglalja össze egy egész estés táncprodukcióban.

A színes rendezvényről készült összefoglalót itt nézheti meg.

vagta.hu

A sportrajongókról sem feledkezünk meg, bár a lovas sportot, különösen a Vajdasági Vágtát egyre több honfitársunk magáénak érzi. Budapesten 9 vajdasági lovas mérettette meg magát a Hősök terén, a Nemzeti és a Nemzetközi Vágtán. Heten a Nemzeti Vágtán, egy a Kishuszár Vágtán indult, egy versenyző pedig a Nemzetközi Vágtán képviselte Szerbiát. A nemzeti vágta pedig hatalmas vajdasági sikerrel zárult. Óriási küzdelemben, több lovast megelőzve nyerte meg másodszor is a Nemzeti Vágtát Nagy Arnold.

A teljes összefoglalót ide kattintva nézheti meg.

Pannon RTV

Szabadkán országos céllövő búvárversenyt és vajdasági nyílt bajnokságot tartottak februárban. A sétaerdei medencében több mint 30 versenyző és 12 klub mérte össze ügyességét. Habár Vajdaságban nagy hagyományai vannak a búvárkodásnak, vízalatti céllövészettel még csak néhány éve foglalkoznak.

Hófehér estélyi ruhás lányok, csokornyakkendős fiúk, hűségdíj, tombola és az elmaradhatatlan mulatozás – ez jellemezte a 25. Pedagógusbált Szabadkán. 72 elsőbálozó vonult fel és a már hagyományosnak számító bécsi keringővel nyitotta meg az eseményt. A bál legszebb pillanatait és történéseit láthatták a Közel-Képben.

Az eseményről készült összefoglalónkat ide kattintva tekintheti meg.

Pannon RTV/Szabolcski Erik

Négy vajdasági és egy anyaországi néptánc csoport vetélkedett az Újvidéki Színházban a Néptáncosok Országos Bemutató Színpada keretein belül. Hogy ki milyen produkcióval mutatkozott be és milyen minősítést kapott, megtudhatták a Közel-képből.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Népzenével telt meg a csókai Művelődési és Oktatási Központ színházterme. Februárius Köszöntő címmel tartottak népzenei estet a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület 50. jubileuma alkalmából. Egész este pörögtek a szoknyák, szólt a hegedű és a nagybőgő, kopogtak a csizmák a színpad deszkáin.

A színes rendezvényről készült összefoglalót ide kattintva nézheti meg!

Pannon RTV

Telt ház volt a tambura zenekarok csantavéri találkozóján a színházteremben. Vajdaság számos településéről képviselték magukat a zenekarok, ahol kicsik és nagyok, népdalénekesek és néptáncosok egyaránt színpadra léptek.

Pannon RTV

Az óbecsei Gasztrofeszten helybeli és vajdasági kézművesek, fesztiválok és éttermek mutatták be kínálatukat. Kíváncsiak arra, mit lehet készíteni kenderből és tönkölybúzából, vagy milyen étel a pendevis? Kiderült a Közel-képből.
 

A teljes összefoglalót ide kattintva nézheti meg.

Pannon RTV/Idei Sándor

11 kórus 200 tagja lépett fel a Vajdasági Magyar Kórusok XX. Találkozóján. A kóruszene művelőinek legnagyobb éves eseményét a nagybecskereki Nepomuki Szent János székesegyházban tartották meg. Tiszta hangok, jól és szépen hangzó harmóniák 17 percben.

Pannon RTV / Dragosavac Viktor

Humoros jelenetek, színdarabok, mesemondás és modern tánc. A Négyesfogat idén már 52. alkalommal járta be a négy nyugat-bácskai falut, Gombost, Szilágyit, Bácskertest és Doroszlót. A házigazda ezúttal a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület volt.

A teljes összefoglalót ide kattintva nézheti meg.

Pannon RTV/Raffai Csaba

A jellegzetes tájnyelv, illetve a szellemi örökség bemutatásán volt a hangsúly a második Farsangi Népzenei Találkozón, amelynek a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ adott otthont. Vajdaság legjelentősebb népművészeti alkotói, táncegyüttesei, népzenészei, illetve népdalkörei léptek színpadra, kiegészülve a Magyarországról érkezett népművészekkel. A szervezők a találkozóval emléket állítottak Bodor Anikó népzenekutatónak is, aki pályája során összegyűjtötte Bácska, Bánát, Szerémség és Szlavónia magyar népdalait és népzenéjét.

Az eseményről készült összefoglalónkat ide kattintva nézheti meg!

Pannon RTV/Molnár Ádám

Végül még egy kis néptánc, hiszen három napig a néptáncról és a népzenéről szólt minden Magyarkanizsán a téli szünetben, ugyanis néptánckurzust és táncházat tartottak a községbeli gyerekeknek. A résztvevők bökönyi, vagyis nyírségi táncokat tanulhattak, majd a Fokos zenekar kíséretével a táncházban meg is csillogtathatták tudásukat.

Gazdag Ág Hagyományőrző-hagyományápoló rendezvény
Népzenész Találkozó
Szármafesztivál
Hagyományőrző Vőfélytalálkozó
Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál
Hagyományaink Ünnepe
Vajdasági Gyermek Szólótáncverseny
Vadvirág Hagyományápoló Kör
Vajdasági Vágta
Nemzeti Vágta
Pedagógusbál
Néptáncosok Országos Bemutató Színpada
Februárius köszöntő
Szárazfa Lelke
Gasztrofeszt
Vajdasági Magyar Kórusok Találkozója
Négyesfogat
Farsangi Népzenei Találkozó
Közel-kép
Vajdaság közelről - otthonról

Most

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.