Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Dél-Bánát magyarsága ünnepre gyűlt össze Hertelendyfalán

2019-09-16
11:06
2019-09-16
18:56
Forrás
Pannon RTV
Itt tartották meg a Dél-Bánáti Magyar Művelődési Egyesületek 30. Szemléjét.
Pannon RTV/Bognár Róbert

A jubileumi ünnepség megrendezésére a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület készült fel, ahonnan 50 évvel ezelőtt, 1969-ben indult útjára a találkozó.

Az egész napos rendezvény hagyományosan tanácskozással kezdődött, amelyen az egyesületek vezetői és aktív tagjai megvitatták az elmúlt év eredményeit és nehézségeit, valamint a tervekre is kitértek.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Lőcsei Vilmos, elnök, Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület, Hertelendyfalva: „A mai tanácskozásnak a témája a pályázatokkal volt kapcsolatban, hogy ki mit pályázott, ki mit nyert a pályázatokon. Próbálunk arra összpontosítani, hogy akiknek kicsi segítség kell, hogyan segíteni azokat, akik nincsenek annyira benne a pályázatokban. Büszkék lehetünk arra, hogy négy év alatt felépítettük ezt a tájházat, rendbe tettük az udvart.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke megelégedéssel nyugtázta, hogy milyen új lehetőségek nyílnak meg az itteni közösség előtt.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „Újból elindították a dél-bánáti hagyományápoló, hagyományőrző tábort. Ahogy ma hallottuk, megpróbálják lerakni az alapjait, és november végéig megindítani egy olyan folyamatot, amely hozzá tud járulni, hogy népi vonós hangszeres utánpótlás-nevelés is meginduljon.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A jubileumi rendezvény alkalmából kopjafát avattak a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület udvarán, amelyet Lőcsei Vilmos, az egyesület elnöke és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke leplezett le.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Fogyó és gyarapodó közösség a dél-bánsági magyarság. Csodálattal nézzük mindazt, amit tesznek, és hála a Jóistennek, az anyaország támogatásával az utóbbi időben ezt az erősödést, gyarapodást, épületek, közösségi terek, megújult népviseletek és jó hangulatú konferenciák egészítik ki. Ma itt Hertelendyfalván annak voltunk a tanúi, hogy hosszú-hosszú évek után, ma nem sírtak az emberek, hanem arról számoltak be, hogy adja a Jóisten, hogy minél több gyerek legyen, népesítse be ezt a tájat magyar gyerekekkel, és akkor jövő lesz, mert remény az van.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Az egyesületek szorgos kezű asszonyai kézimunka-kiállításon mutatták be a különböző alkotásokat. A helyieken kívül a székelykevei, kevevári, sándoregyházi, verseci, pancsovai és torontálvásárhelyi értékeket láthattak az érdeklődők.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Vasárnap délután már népviseletbe öltözve vonultak a művelődési műsor fellépői a református templomba, ahol Halász Béla, református püspök és Csipak Csaba, fehértemplomi plébános ökumenikus istentiszteleten szolgáltak. A találkozón többek között részt vettek a Petőfi Sándor program vajdasági ösztöndíjasai és Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője is.

Hertelendyfalva
Dél-Bánáti Magyar Művelődési Egyesületek Szemléje
Lőcsei Vilmos
Sutus Áron
Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület
Hajnal Jenő

Most

22:36, Frissítve: 22:43

Újra beindul a kulturális élet a Cnesában

A szigorítások és a polgárok megóvása érdekében minden kulturális programot le kellett mondani a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben az elmúlt időszakban.
22:05

Online gazdafórum hetente kétszer

Az online előadások nézettségével a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége nagyon elégedett, de abban is bíznak, hogy a jövőben ez a létszám még emelkedni fog. Feldogozzák a támogatásokat és a pályázati lehetőségeket is az idei évre.
21:26

Folyamatosan érkezik a védőoltás Szerbiába

Szerbiának nagy mennyiségű védőoltást sikerült biztosítania, de még ez sem elegendő ahhoz, hogy a lakosság 50-60-70 százalékát be lehessen oltani. Ezért nagyon fontos, hogy először azokat oltsuk be, akik a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve.
20:49, Frissítve: 21:12

Döcögve az EU felé

A koronavírus-járványt is lehet okolni azért, hogy 2020-ban egyetlen csatlakozási fejezetet sem nyitottak meg. Ugyanakkor az integrációs bizottság alapfeladata a törvények összehangolása az uniós elvárásokkal, és ezen is van még javítanivaló.

Népszerű