Ugrás a tartalomra

Durindó - 123 műsorszám és mintegy 1200 fellépő a palicsi Vigadó teraszán

2022.06.12
15:58
2022.06.12
17:59
Forrás
Pannon RTV

Népdal és népzene zengte be a Palicsi-tó partját vasárnap. A Vigadó épülete adott otthont a 45. Durindó népzenei fesztiválnak.     

Első alkalommal rendezték meg a fesztivált Palicson. Újdonságnak számított, hogy több helyszínen zajlottak az események. Brezovszki Eszter, a házigazda település Szederinda népdalkörének vezetője büszke arra, hogy Palics is bemutatkozhatott a fesztiválon. „El sem akartam hinni, amikor meghallottam, hogy végre Palics is már sorra kerül, hogy itt tartsa a Gyöngyösbokrétát, Durindót. Én már nagyon sok helyen voltam és őszintén megmondom, annyira irigykedtem, hogy annak a falunak vagy városnak van lehetősége, hogy ilyen szép dalokat halljanak és lássanak néptáncokat, és Palicson mikor lesz már?”

A fesztiválon egyre több fiatal is fellép, ami arra enged következtetni, hogy a népzene kortalan és biztosítva van az utánpótlás is. A tornyosiak két együttessel érkeztek. Tóth Ugyonka Frigyes, ügyvezető elnök, Ady Endre ME, Tornyos: „A közép korosztály, ahogy elég sok helyen, elment külföldre. Maradtak a fiatalok, meg akik már idősebbek. Ők fiatalok. Másfél-két éve kezdtek a népzenei programban és odáig eljutottak, hogy másfél-két év után a Durindón már fel tudnak lépni.”

A fellépők mindkét napon szabadtéren léphettek közönség elé, ami újdonságként hatott a népdalcsoportok számára. Kisimre Szerda Anna, néptáncpedagógus, elnök, Kodály Zoltán MMK, Topolya: „Most ez egy új kihívás minden együttesnek. Remélem, hogy jó tapasztalatokkal fogunk majd hazamenni.”

Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke örömmel nyugtázta, hogy idén ismét a korábban megszokott számú résztvevő nevezett a fesztiválra Vajdaság minden magyar lakta településről. „Visszaáll a rend azt érzi az ember. Mindenki ünnepnek és mindenki áldásnak éli most ezt a találkozót meg itt Palicson, egy olyan helyszínen, ami először ad otthont mind a Gyöngyösbokrétának és a mai napon a Durindónak.”

A nap folyamán 122 csoport több mint ezer fellépője mutatkozott be a közönségnek és a szakmai zsűrinek.

Az idei Durindón 123 műsorszámot láthat a közönség, mintegy 1200 fellépővel. Az esemény helyszíne a palicsi Vigadó terasza. A Durindó a vajdasági magyar népzenei együttesek, szólisták hagyományápoló és hagyományőrző szemléje. A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye.

Durindó
Palics
élő közvetítés
Pannon Televízió

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.