Ugrás a tartalomra

Magyar kultúra a szerb fővárosban

2018.10.14
12:38
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
A magyar kultúra kincsestára várta szombaton Belgrádban a Collegium Hungaricum környékére látogatókat.

A vásári komédiások hangulatát idéző maskarások kitartóan járták Belgrád szűkebb központjának sétálóutcáit, így invitálva a szerb főváros lakosságát és a turistákat a Collegium Hungaricum környékére. A Gracsanicai utcában már délelőtt 11 órakor megkezdődött az egész napos programsorozat, melynek célja a magyar kultúra népszerűsítése volt a szerb fővárosban.

A magyar népzene hangjai, illetve a magyar kultúra kincsestára várta szombaton Belgrádban a Collegium Hungaricum környékére látogatókat. Szentgyörgyi Klára, igazgató, Collegium Hungaricum, Belgrád: „A rendezvényt nem csak a magyarságnak szerveztük. A Belgrádban élő magyar emberek ugyanis állandó látogatóink, minden rendezvényünkön itt vannak. Ez azoknak szól, akik nem tudnak, vagy nagyon keveset tudnak a magyar kultúráról.”

A belgrádi Mirjana Birinji is táncra perdült a néptáncosokkal. A magyar kultúrát elég jól ismeri, hiszen a férje magyar. „Érdekel az építészet, a kultúra pedig színekben és motívumokban is gazdag. A zenét pedig kimondottan kedvelem, az esküvőmön is arra táncoltam!”

A látogatók érdekes módon ismerhették meg a magyar népviseletet és a szokásokat is. Kádár Ferkó, vándorfotográfus, Békéscsaba: „Fotószínházzal érkeztünk Békéscsabáról. 11 éve járjuk Magyarországot és a világot. Voltunk Szabadkán is, az Etnofolkon. Nagy élmény külföldön is képviselni Magyarországot. Egy kis időutazásban vesznek részt azok, akik betérnek hozzánk: régi ruhákat, népviseletet adunk rájuk.”

A szombati programsorozaton a gyermekeket egészen estig játszóházzal, kézműves foglalkozásokkal várták, az idősebbek pedig kedvükre válogathattak a hungarikumok széles választékából.

Collegium Hungaricum
Belgrád
magyar kultúra

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.