Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

Táncházzenészekkel ötödször

2018-08-28
18:50
2018-08-28
18:55
Forrás
Dr. Csermák Zoltán
Az V. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója 2018. szeptember 1-jén kezdődik Ópusztaszeren. A Hagyományok Háza rendezvényére másfélszáz zenészt és nagyszámú vendéget várnak.

Az V. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóját szeptember első napján Ópusztaszeren rendezik. Az első négy fesztiválnak korábban a Szentendrei Skanzen adott otthont, a szervezők idén helyszínt váltottak, a tervek szerint jövőre a jeles eseményt ismét máshol rendezik. A Találkozó ötletét Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója - a gyimesi Erdélyi Táncházzenészek Találkozó sikere nyomán – vetette fel. A rendezvény célja, hogy Magyarországon is találkozhassanak a fiatal zenészek az idősebbekkel, kicseréljék tapasztalataikat, együtt muzsikáljanak és tanuljanak egymástól. Az együttlét egyben fórum: kiváló alkalom a beszélgetésre, ismerkedésre, kapcsolatteremtésre.

„Az összejövetel idén egy ingyenesen látogatható nyílt nappal kezdődik – tájékoztat a programról Tucsni Anna, a Hagyományok Háza osztályvezetője. - Szeptember 1-jén, szombaton tíz órától este öt óráig a zenészeké a főszerep: az érdeklődőknek megidézik az egykori falusi világot. A portákon, a tornácon muzsikálnak a zenészek, megelevenedik a falu. Ezt követően egy gálaműsor kezdődik a Szeged Táncegyüttes, s a meghívott zenekarok fellépésével.”

A rendezvénysorozat tematikája ebben az évben sem változik, öt helyszínen, mintegy tizenöt zenekar, köztük a Juhász zenekar, a Tarsoly, a Berka, a Fokos és a Khamoro zenekar egy egész napot muzsikál végig. Minden portán táncos-udvargazda várja a betérőket, ahol tánctanításban is lesz részük. Máshol kézműves portálokon mutatkoznak be a régi mesterségek, a kosáralakú, fonott játszótér pedig a gyerekek paradicsoma, a központi színpad pedig a tematikus énektanítás, hangszerbemutató, mesemondás, táncjáték helyszíne.

Szeptember 2-án egy szakmai nappal folytatódik a program, ahol a regisztrált zenészek
– négy különböző tematika alapján - mesterkurzusokon vesznek részt.

Információ: http://www.hagyomanyokhaza.hu/oldal/13431/

Táncházzenészek
Ópusztaszer
Hagyományok Háza

Most

14:52, Frissítve: 15:07

Várja a látogatókat a Palicsi Állatkert

Megérkezett a jó idő, és a Palicsi Állatkertben is egyre több a látogató. A hőségben az állatok többsége a szabadban pihenve várja a vendégeket. Idén is számos jövevény született az állatkertben.
13:10, Frissítve: 13:37

Együtt szőttek kicsik és nagyok

Népi szövő műhelyfoglalkozást tartottak szombaton délelőtt a palicsi Magyar Kultúrközpontban. A foglalkozás a Sokszínű együttműködés elnevezésű projekt keretében valósult meg.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.