Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Harmadik napja tart a patthelyzet Észak-Koszovóban

2021.09.22
14:08
2021.09.22
16:46
Forrás
Szerbiai RTV
Belgrád a rendőri egységek visszavonását és a Brüsszeli egyezményben foglaltak betartását kéri Pristinától és az Európai Uniótól.

A Koszovó északi részén található Jarinje, Brnjak és Merdare határátkelőknél már harmadik napja változatlan a helyzet. A ROSU nevű különleges egység tagjai továbbra is a helyszínen tartózkodnak. Az ott élő szerbek pedig békésen tiltakoznak az intézkedések ellen. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az adminisztratív átkelőknél eltávolítják a szerb rendszámtáblákat az autókról, és a Koszovóba való belépéskor koszovói próbatáblákra cserélik azokat. Koszovó ezt a reciprocitás elve alapján vezette be, mivel eddig a koszovói RKS táblás autóknak is próbatáblát kellett kiváltaniuk a Szerbiába történő belépésnél.

Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

1455 koszovói próbatáblát adtak ki az elmúlt 24 órában az adminisztratív határátkelőknél - jelentette szerdán a koszovói rendőrség. A szerb sajtóhírek szerint azonban a Koszovó északi részén található községekben továbbra is szerb rendszámtáblás autókat lehet látni az utakon. Ezeket a járműveket nem megerősített információk szerint civil rendőrök ellenőrzik.

Nebojša Čović, a koszovói iroda egykori koordinátora szerint a Jarinje, Brnjak és Merdare átkelőknél lévő állapot azt mutatja, hogy amikor Pristinának teljesíteni kell valamit, akkor mindig feszült helyzet alakul ki. A szerb közmédiának adott interjújában kiemelte, ilyen esetben sok megállapodás értelmét veszti, még a brüsszeli is.

„Úgy gondolom, hogy közeledünk ahhoz a pillanathoz, amikor Szerbiának nemcsak verbálisan és beszédben kell reagálnia, hanem ahogyan kell.”

Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Szerbia belügyminisztere elmondta, hogy a Koszovóban élő szerbek kitartóak, és soha nem adják fel. Aleksandar Vulin szerint a koszovói helyzet jelenleg nyugodtnak mondható, ennek ellenére feszült.

„Az éjszaka folyamán a brnjaki adminisztratív átkelőnél 74 személy volt jelen nyolc harci járművel, míg Jarinjén 64 személy volt, hat harci kocsival.”

A koszovói helyzet kapcsán Várhelyi Olivér is megszólalt. Az uniós bővítési biztos a feszültség csökkentését, a párbeszédhez való visszatérést és a szabad mozgás biztosítását szorgalmazta.

audiovisual.ec.europa.eu

Az Európai Unió azt javasolja, hogy Belgrád és Pristina csökkentsék az egymás közötti feszültséget, továbbá hogy Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő üljenek tárgyalóasztalhoz Brüsszelben.

Josep Borrell az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Miroslav Lajčák, az EU párbeszédért felelős különmegbízottja telefonon egyeztetett a felekkel. Leszögezik, fontos, hogy visszatérjenek a párbeszédhez. Hozzáteszik, továbbra is fennállnak az eddig elért eredmények, azokat senki nem semmisítette meg, utalva a brüsszeli egyezményre, amelyet Szerbia számon kér Koszovón.

A nyugati országok és az Amerikai Egyesült Államok abban érdekeltek, hogy csökkenjen a feszültség a felek között. 

Pristina
Észak-Koszovó
feszültség
Belgrád

Most

12:28

Kevés termés, alacsony ár - Bajban az almatermesztők

Már évek óta nem kecsegtető az almatermesztők helyzete Szerbiában, így Észak-Bácskában sem. Sem az időjárás, sem a piaci és felvásárlói körülmények nem kedveztek a termelőknek. Azt mondják, ennyi pénzért nem éri meg külföldre szállítani.
11:07, Frissítve: 11:15

Új helyszínre kerül a palicsi Kalandpark

Az elmúlt év októberében még a strandon kezdték el építeni, immár viszont a Palicsi Állatkertben kapott helyet. Az erről szóló döntést a helyi önkormányzat és a Palics Park Kft. közösen hozta meg.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.