Ugrás a tartalomra

Két koszovói szerbet ítéltek el a KFOR elleni tavalyi támadások miatt

2024.02.27
21:23
2024.02.27
21:41
Forrás
MTI
Két koszovói szerbet ítélt egyenként 6 hónapos börtönbüntetésre egy pristinai bíróság a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR katonái elleni tavaly májusi támadás miatt.

A koszovói rendőrség és a KFOR csapatai azt követően csaptak össze a helyi szerbekkel májusban, hogy a korábbi önkormányzati választások eredményeivel elégedetlen szerbek akadályozták az új polgármesterek munkáját. Az összetűzések során több civil, valamint a KFOR 27 magyar katonája is megsérült. A feszültségekre adott válaszként a NATO megnövelte koszovói haderejét.

Radoš Petrović és Dušan Obrenović kedden bűnösnek vallotta magát az ügyészséggel történt egyezséget követően.

Dušan Obrenović hat hónapos büntetését beleszámították az előzetes letartóztatásban töltött időbe, így neki nem kell börtönbe vonulnia, Radoš Petrović pedig - aki korábban 26 napot töltött börtönben - hatezer eurós büntetése kifizetése után távozhatott szabadon.

A két férfit eredetileg az alkotmányos rend elleni támadással, nemzetközi védelem alatt álló nemzetközi személyek elleni támadással, hivatalos személy elleni támadással, valamint huliganizmussal gyanúsították, vádat azonban csak ez utóbbi miatt emeltek, és az ítélet is ebben az ügyben született.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is a saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. A KFOR-t 1999-ben a szerb-koszovói konfliktus lezárása után hozták létre annak érdekében, hogy fenntartsa a békét Koszovóban.

Koszovó
KFOR
katona
Pristina
Radoš Petrović

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.