Ugrás a tartalomra

Két koszovói szerbet ítéltek el a KFOR elleni tavalyi támadások miatt

2024.02.27
21:23
2024.02.27
21:41
Forrás
MTI
Két koszovói szerbet ítélt egyenként 6 hónapos börtönbüntetésre egy pristinai bíróság a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR katonái elleni tavaly májusi támadás miatt.

A koszovói rendőrség és a KFOR csapatai azt követően csaptak össze a helyi szerbekkel májusban, hogy a korábbi önkormányzati választások eredményeivel elégedetlen szerbek akadályozták az új polgármesterek munkáját. Az összetűzések során több civil, valamint a KFOR 27 magyar katonája is megsérült. A feszültségekre adott válaszként a NATO megnövelte koszovói haderejét.

Radoš Petrović és Dušan Obrenović kedden bűnösnek vallotta magát az ügyészséggel történt egyezséget követően.

Dušan Obrenović hat hónapos büntetését beleszámították az előzetes letartóztatásban töltött időbe, így neki nem kell börtönbe vonulnia, Radoš Petrović pedig - aki korábban 26 napot töltött börtönben - hatezer eurós büntetése kifizetése után távozhatott szabadon.

A két férfit eredetileg az alkotmányos rend elleni támadással, nemzetközi védelem alatt álló nemzetközi személyek elleni támadással, hivatalos személy elleni támadással, valamint huliganizmussal gyanúsították, vádat azonban csak ez utóbbi miatt emeltek, és az ítélet is ebben az ügyben született.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is a saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. A KFOR-t 1999-ben a szerb-koszovói konfliktus lezárása után hozták létre annak érdekében, hogy fenntartsa a békét Koszovóban.

Koszovó
KFOR
katona
Pristina
Radoš Petrović

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.
20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54, Frissítve: 07:52

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.