Ugrás a tartalomra

Lecsillapodtak a kedélyek Észak-Koszovóban

2023.05.30
13:01
2023.05.30
14:18
Forrás
Pannon RTV
A hangulat továbbra is feszült.

Ma nem voltak újabb zavargások, viszont a szerbek továbbra is kitartanak követelésük mellett, miszerint a koszovói kormány nyilvánítsa semmisnek az áprilisi polgármester-választást, és tegye lehetővé, hogy továbbra is szerbek vezessék az ottani intézményeket. Aleksandar Vučić szerint a KFOR katonái a garanciák ellenére, nem védték meg tegnap a szerbeket. Az összetűzésben sokan megsérültek, amiért a szerb államfő szerint kizárólag Albin Kurti a felelős.

Nyugodt a helyzet Észak-Koszovóban kedden. A NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó erő viszont továbbra is készenlétben áll. Újabb kordonokat emelt a zvečani önkormányzati épülettől néhány száz méterre, amely előtt a nap elején újra gyülekeztek a szerbek.

Hétfőn azonban még máshogy festett Zvečan, összecsapás alakult ki a KFOR tagjai és a koszovói szerbek között.

A négy letartóztatott demonstráló szerb közül ketten még mindig a rendőrségen vannak, őket átszállították Kosovska Mitrovica déli részébe. Huliganizmussal vádolják őket, és 48 órás őrizetbe vették őket. A kórházból megerősítették, hogy a tüntetők közül legalább 50-en megsérültek, egyikük állapota válságos. Ugyanakkor a KFOR mintegy 40 tagja is sérüléseket szenvedett, többségében magyarok és olaszok.

Aleksandar Vučić hétfő esti sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az összecsapásért kizárólag Albin Kurti a felelős, mert a prištinai ideiglenes intézmények miniszterelnökének egyetlen óhaja van, hogy vérontást provokáljon ki a régióban.

A szerb államfő hétfőn este arra kérte az észak-koszovói szerbeket, hogy ne kerüljenek összetűzésbe a NATO-val.

„Felszólítom a Koszovó és Metóhia területén élő szerbeket, mert tudom mit éreznek, és mennyire nehéz nekik, hogy ne kerüljenek összetűzésbe a NATO-val. Nem azért, mert én félnék vagy bárki fél közülünk, senkinek sincs személyes vesztenivalója, hanem azért, mert ez az, amit Kurti a legjobban kíván. Arra kérem őket, hogy amikor tüntetnek, legyen az holnap vagy holnapután, ez az ő döntésük, mert tudom, hogy nem fognak beletörődni az épületeik, városaik, házaik elfoglalásába, ezt békés módon tegyék, éppen úgy, ahogyan ma tették. Üljenek le, mert ha békésen fordulnak az albán megszállóval szemben, akkor senki sem győzheti le őket.”

A magyar Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint több mint 20 magyar katona sérült meg Zvečanban. Közülük 7 fő súlyosan, állapotuk azonban stabil. Magyarország abban érdekelt, hogy a szomszédságunkban, a Nyugat-Balkánon béke és nyugalom legyen – írta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfőn közösségi oldalán. „Mi teszünk is ezért, hiszen katonáink százával szolgálnak Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában” – írta a politikus. Hozzátette, a magyar katonák feladataikat a kapott parancsnak megfelelően végezték. Az összecsapásban több nemzet katonái is megsérültek.

Az EULEX elfogadhatatlannak és aggasztónak nevezte az észak-koszovói zavargásokat. Mindenkit felszólítanak, hogy kerüljék az erőszakot, és tegyenek intézkedéseket ennek a feszült helyzetnek a feloldására.

KFOR
Koszovó
Észak-Koszovó

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.