Ugrás a tartalomra
audiovisual.ec.europa.eu

Ma folytatódik a párbeszéd Brüsszelben

2020-07-15
19:43
2020-08-03
09:40
Forrás
Szerbiai RTV
A bejelentések szerint először ül majd tárgyalóasztalhoz Aleksandar Vučić szerb elnök és Avdullah Hoti koszovói kormányfő Brüsszelben.

Az Európai Unió a Belgrád és Pristina közötti párbeszédet kívánja újraéleszteni a találkozóval. Az EU illetékesei elmondták, a tárgyalások folytatása átfogóan elő van készítve, egyeztetve vannak a témák, megvan a tagállamok jóváhagyása és támogatása, de mint mondták, legfontosabb számukra a megnyilvánuló politikai akarat és elkötelezettség a belgrádi és a pristinai vezetők felől a megbeszélések újrakezdésére.

Brüsszel párhuzamosan két téren tervezi a párbeszéd újraindítását, egyrészt az eddig aláírt és meg nem valósult megegyezések végérvényesen hatályba lépését szeretnék elérni, másrészt pedig egy megállapodást akarnak kidolgozni a mindent átfogó normalizálási folyamatról.

A koszovói kormányfő szerdán már elutazott Brüsszelbe a holnapi találkozóra. A hírt Lars-Gunnar Wigemark, az EULEX vezetője jelentette be.

Aleksandar Vučić brüsszeli útja előtt elmondta, küzdeni fog Szerbia érdekeiért és a koszovói szerbek érdekeiért.

A szerb elnököt aggassza, amint azt látta Párizsban és Brüsszelben is, hogy az albán delegáció egyedül hozhat döntéseket, szerinte Pristina belpolitikai okokból egyre nagyobb akadályokat görgethet az albánok és szerbek közé.

Hashim Thaci koszovói elnök hágai meghallgatásának árnyékában zajlanak az események, Pristinában ez az egyetlen téma, a párbeszéd csak formális, bürokratikus témának számít - emelte ki a szerb elnök.

Hashim Thacit közben harmadszor is meghallgatták a Hágai Különleges Ügyészségen. A hét eleje óta naponta tartó kihallgatás ma tovább folytatódik. A múlt hónapban került napvilágra, hogy áprilisban vádiratot állítottak össze ellene Koszovóban elkövetett háborús bűnök miatt, és ez a vádirat-javaslat most a bírónál van megerősítés céljából az előzetes eljárás elindításához.

Brüsszel
párbeszéd
Belgrád
Pristina
Koszovó
EULEX
Hashim Thaci
Aleksandar Vučić
Avdullah Hoti

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.