Ugrás a tartalomra

Normalizálódott a közlekedés Szerbia és Koszovó között

2021.10.04
10:56
2021.10.04
17:24
Forrás
Pannon RTV
Normalizálódott a közlekedés Szerbia és Koszovó között, Jarinje és Brnjak településeknél.

A közel kéthetes útblokádok után az EU közvetítésével elért megállapodás értelmében életbe lépett a matricarendszer, ami átmeneti megoldásként fog működni, amíg nem születik végső megoldás a problémákra.

Szerbia és Koszovó között legutóbb azért alakult ki konfliktus, mert a koszovói hatóságok szeptember 20. óta leszedették a szerb rendszámtáblákat a gépjárművekről és helyette két hónapra érvényes ideiglenes táblát váltattak ki az autósokkal. Az észak-koszovói szerbek válaszul akadályozták az átkelést az adminisztrációs vonalon.

A kialakult helyzetet ideiglenes megoldással, az EU által elősegített párbeszéd keretében elfogadott rendszámtáblákra vonatkozó matricarendszer alkalmazásával sikerült orvosolni. Ez hétfő reggel nyolc órától lépett életbe. E szerint a szerb rendszámtáblás autókra megkülönböztető jelzést ragasztanak.

Jarinjénél a reggeli órákban kilométeres sor alakult ki emiatt, nagy számban várták ugyanis a közép-szerbiai utazók, hogy átjussanak az adminisztrációs vonalon. Az illetékesek szerint ugyanis, a rendszámtáblákra vonatkozó matricarendszer alkalmazása időt vesz igénybe. A gépkocsivezetőknek ki kell szállniuk a járműből és saját maguknak kell felragasztaniuk a matricákat a rendszámtáblákra, miközben a folyamatot a rendőrség is ellenőrzi. Az eljárás körülbelül egy percig tart. A rendőrség türelemre intette az utazókat. Incidensekre nem került sor.

Pristina jelezte, hogy mintegy 300 ezer készletük van, amik egyenként négy matricát tartalmaznak. A matricás rendszer egyébként hat hónapig lesz érvényben, addig kell Belgrádnak és Pristinának tartós megoldást találnia. A felek kölcsönösen visszahívták a közös határra küldött biztonsági erőket és felszámolták az útlezárásokat. A határátkelőket a KFOR vette ellenőrzése alá. A békefenntartó haderő katonái körülbelül két hétig maradnak a helyszínen.

Szerbia
Koszovó
Jarinje
Brnjak
rendszámtábla
matrica

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.