Ugrás a tartalomra

Szijjártóval és Orbánnal is tárgyalt Dačić Budapesten

2023.01.10
21:18
Forrás
MTI
Egy napig tartózkodik Magyarországon Ivica Dačić szerb külügyminiszter. Budapesti látogatása alkalmával találkozott Szijjártó Péterrel, a magyar külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint Orbán Viktor magyar kormányfővel is tárgyalt.

Mindig öröm Szerbia külügyminiszterét fogadni Budapesten, de különösen így van ez most amikor Magyarország és Szerbia egyszerre érzi közvetlenül és súlyosan a saját bőrén az ukrajnai háború és az illegális bevándorlás hatásait, ezért mindkét fél a fegyveres konfliktus mielőbbi lezárásában érdekelt - közölte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, miután fogadta Ivica Dačićot délelőtt Budapesten. Szijjártó Péter azt is közölte, hogy a magyar kormány nemmel fog voksolni, ha szavaznak arról, hogy Koszovót tagként felvegyék-e az Európa Tanácsba.

Szijjártó Péter az Ivica Dačićtyal közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján Magyarország és Szerbia sorsközösségét hangsúlyozta, rámutatva, hogy az ukrán konfliktus és az illegális bevándorlás jelentette fontos biztonsági kihívás kevés más országot sújt egyszerre hasonló mértékben Európában, mint Szerbiát és Magyarországot. A szomszédság és a földrajzi közelség miatt a háború biztonsági hatásai, illetve a szankciók gazdasági és energiabiztonsági hatásai közvetlenül érintenek mindkettőnket - jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Hozzáfűzte, hogy a nyugat-balkáni útvonalon erősödő migrációs nyomás is közvetlenül érinti a két felet.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „Mi mindketten abban vagyunk érdekeltek, hogy mielőbb béke legyen Ukrajnában. A háború elhúzódása és a háború esetleges eszkalációja súlyos veszélyeket jelent mindkét ország, mindkét nemzet számára. Sem mi magyarok, sem a szerbek nem felelősek ezért a háborúért, de ennek az Ukrajnában zajló háborúnak az árát mindkét nemzet fizeti.”

Ami a gazdaságot illeti, Szijjártó Péter elmondta, hogy a kétoldalú együttműködésből mindkét fél sokat profitál, amit az is mutat, hogy a magyar-szerb kereskedelmi forgalom tavaly 75 százalékkal nőtt, óriási rekordot döntve. Példaként hozta fel, hogy Magyarország "energiabiztonságának záloga" most Szerbiában van, miután a Török Áramlat az egyetlen, kelet-nyugati irányban 100 százalékos kapacitással üzemelő gázvezeték a kontinensen jelenleg. Kiemelte: tavaly 4,8 milliárd köbméter földgáz érkezett Magyarországra Szerbián keresztül, ami a teljes felhasználás feléhez közelít, a másik irányban pedig 438 millió köbmétert szállítottak. Közölte, Magyarország kész új infrastrukturális beruházások végrehajtására Szerbia kőolajellátás-biztonságának megteremtése érdekében, illetve a felek öt éven belül megduplázzák a két ország közötti villamosenergia-összeköttetés kapacitását.

Ivica Dačić a budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: a két ország kapcsolata a kölcsönös bizalomra, az együttműködésre, a közös érdekek keresésére és a tiszteletre épül. A szerb külügyminiszter hangsúlyozta: olyan helyzetben vagyunk jelenleg, hogy muszáj segítenünk egymást. Ami a migrációt illeti, Dačić kijelentette, hogy Belgrád sem magának, sem másoknak nem nem fogja megengedni, hogy a migránsok állomáshelyévé tegye Szerbiát. Erre egyik legjobb példa, hogy egyes országokra már az új vízumpolitikát alkalmazza Belgrád. Dačić kiemelte: megtesznek minden erőfeszítést a jelenleg felmerülő problémák megoldására.

Ivica Dačić, külügyminiszter, Szerbia: „Mint például a határátkelőhelyek, a torlódás kérdése a határátkelőhelyeken, ezen átkelőhelyek rekonstrukciója mind az ő, mind a mi oldalunkon a várakozási idő lerövidítése érdekében. Ez nagyon fontos a lakosaink számára.”

Ami Koszovót illeti, Ivica Dačić kijelentette, hogy Szerbia szilárdan eltökélt a béke és stabilitás megőrzése mellett, valamint politikai megállapodást szeretne minden nyitott kérdésben. Szijjártó Péter közölte, hogy Magyarország a békés megoldásban, a párbeszéd útján létrejövő kompromisszumban érdekelt, ezért is vállalta korábban a NATO koszovói békefenntartó műveletének vezetését. Úgy vélte, hogy ezen kompromisszumkeresés sikerét veszélyeztethetné, ha különböző európai formációk idő előtt felvennék Koszovót, ezért a magyar kormány nemmel fog voksolni, ha szavaznak arról, hogy Koszovót tagként felvegyék-e az Európa Tanácsba.

Ivica Dačić Orbán Viktorral is tárgyalt. Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta a szerb külügyminisztert, a belgrádi kormány miniszterelnök-helyettesét, aki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter meghívására tartózkodik Magyarországon.

Ivica Dačić
Szerbia
Magyarország
Szijjártó Péter

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.