Ugrás a tartalomra

Vučić: Gondoskodni fogunk arról, hogy az áram- és gázár emelkedése ne haladja meg a 10 százalékot

2022.07.18
19:15
2022.07.18
21:30
Forrás
Pannon RTV
Kormányalakítási egyeztetések, energetikai kérdések, drágulás, geopolitikai helyzet, horvát-szerb kapcsolatok - számos témát érintett Aleksandar Vučić szerb államfő sajtótájékoztatóján, amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatalban tartott.

Egyebek között leszögezte, törekszenek arra, hogy a gáz és az áram ára ne emelkedjen 10 százaléknál többel. A hétvégi meghiúsult jasenovaci látogatásról is hosszasan értekezett a szerb elnök.

Meg kell kezdeni a Szerbiai Szocialista Párt és a Szerb Haladó Párt közötti tárgyalásokat - fogalmazott a sajtótájékoztató elején az államfő. A Szerb Haladó Párt már tájékoztatott arról, hogy többségük van a szerb parlamentben, és amint befejezik az egyeztetéseket, a Szerb Haladó Párt által javasolt személynek kormányfői mandátumot ajánlok majd. Ez nagyjából tíz nap múlva esedékes - mondta Aleksandar Vučić.

„Arra kértem őket, amikor biztosak lesznek abban, mekkora a hatalmi többség, amikor befejezik a megbeszéléseket, értesítsenek, hogy írásos formában is, összhangban az Alkotmánnyal, javaslatot tegyek az új kormányfő személyét illetően, akit majd a Szerb Haladó Párt javasol.”

Gázt pumpálunk a tárolóinkba. Magyarországon is tárolunk gázt napi szükségleteink fedezésére - mondta sajtótájékoztatóján a szerb elnök. Hozzátette, egyelőre a polgároknak nem kell tartaniuk attól, hogy télen a lakásokban csökkentik majd a meghatározott hőmérsékletet, de bármi előfordulhat, mint mondta, felsőbb erők hatására.

Aleksandar Vučić: „Az udvarnoki gáztározónkban 234 millió köbméterre emeltük a gáztartalékainkat. Ha kiszámolják, hogy 5 millió köbmétert húzhatunk ki onnan naponta, akkor világos, hogy ez hány napra elegendő. Ez nagyjából 46-47 nap, jelenleg. Valójában 50 napra van elegendő gázunk, de télen nagyobb a fogyasztás. Ezért tárolunk gázt Magyarországon, hogy minden nap további 6 millió köbméter gázunk legyen, mivel így 11 millió köbméterrel fedezni tudjuk a szerbiai napi gázszükséglet 70 százalékát.”

Vučić szerint a szén beszerzése jelenleg egy kicsit gyorsabban halad, és a kínai partnerek segítségére is számítanak. Küzdünk az olajért, beszélünk a Szerbiai Kőolajipari Vállalattal. Megtiltottuk az exportot, hogy lehetővé tegyük a normál árakat. Ami pedig az élelmiszert illeti, szeptember végén, október elején növeljük a gabonaexportot, hogy a gazdák is kereshessenek. Aggasztó ugyanakkor a szárazság – mondta Vučić. Gondoskodni fogunk arról, hogy az áram- és gázár emelkedése ne haladja meg a 10 százalékot, ami nagy siker – mondta az elnök, megjegyezve, Szerbia eddig egyetlen nagy projektről sem mondott le, ami nagyon fontos.

Aleksandar Vučić a jasenovaci ártatlan áldozatok tiszteletére emelt emlékműnél tervezett magánjellegű látogatása megtiltásáról is beszélt. A horvát média azt írta, Vučić a területünkre akart jönni gyertyát gyújtani és koszorúzni. Képzeljék el, milyen káoszt okozhattam volna, azt mondták, titkos látogatásra akartam menni - mondta. A hírt a horvát Jutarnji List tette közzé - részletezte.

„Mi csendben szerettük volna átadni a tiltakozó jegyzékünket a horvát államnak. Ők már tudták, hogy délelőtt 10 órára hívtuk össze a külügyminisztériumban a megbeszélést, hogy Maja Bogdannak adjuk át a tiltakozó jegyzéket, arra számítva, hogy tud mindenről. Ezért lendültek támadásba, nem értelmetlen, hanem őrült érvekkel.”

 

Ahhoz, hogy a jövőt tervezzük, meg kell ismernünk a múltat is - mondta Vučić, utalva arra, hogy a jasenovaci áldozatok történetét minden fiatalnak ismernie kell.

„Tehát nagy és rendszerszintű változások lesznek a tanügyben is. Egyre több pénzt fektetünk majd be a virtuális projektekbe, előadásokba, filmek készítésébe, sorozatokba, könyvekbe, megújítjuk majd egyes könyvek kiadásait, amelyek értékesek a szerb nép történelmét illetően, ezeket lefordítjuk más világnyelvekre, hogy az emberek tudják, mi történt itt.”

A szerb elnök azt mondta, nincs még egy olyan szörnyű kivégzési hely, mint Jasenovac. Azt mondta, kiderült, egy "tiltott városba" akart menni gyertyát gyújtani.

Aleksandar Vučić
Szerbia
élelmiszer
energiahordozó
földgáz

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.