Ugrás a tartalomra

Vučić: Nehéz tárgyalás volt az ötökkel, jönnek a brüsszeli megbeszélések

2023.10.21
19:24
2023.10.23
08:30
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV, Tanjug
A nagy ötök ma Prištinában, majd Belgrádban tárgyaltak, hogy a két fél közötti párbeszédet előmozdítsák.

A Belgrád és Priština közti párbeszéd felélesztése és a két fél viszonyának normalizálása céljából érkeztek a Balkánra az USA, az EU, Németország, Franciaország és Olaszország képviselői.

A párbeszédnek nincs alternatívája, mert a dialógus magával hozza a kapcsolatok normalizálását Belgrád és Priština között, valamint utat nyit számukra az EU felé, mondta Prištinában Miroslav Lajčák. Megismételte, hogy mielőbb létre kell hozni a Szerb Községek Közösségét. Lajčák Pristinában azt is mondta, hogy tervei vannak a párbeszéd folytatására, hozzátéve, hogy a részleteket nem fedheti fel. Kiemelte, hogy Albin Kurti felelőssége, hogy előrehaladást érjen el a kapcsolatok normalizálásában, ha Koszovó előre akar haladni az európai úton. Ugyanakkor hozzátette, hogy a szerb fegyvereseknek a koszovói rendőrség elleni támadása a helyzet egyértelmű eszkalációját jelenti. Részvétünket fejeztük ki Kurti kormányfőnek, és határozottan elítéltük a szeptember 24-i támadást, mondta Lajčák. Világossá tettük, hogy minden támadót bíróság elé kell állítani, és elvárjuk Szerbia teljes együttműködését, és konkrét elkötelezettségét ebben az irányban.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök a találkozón hangsúlyozta, hogy a párbeszéd új megközelítésére van szükség. Kurti azt mondta a nyugati diplomatáknak, hogy Koszovó számára a legfontosabb és sürgető kérdés a saját biztonsága a szeptember 24-i banjskai incidens után, és hogy büntetésre van szükség ahhoz, hogy a támadások ne ismétlődjenek meg.

A nyugati diplomaták Priština után Belgrádba érkeztek, ahol már Aleksandar Vučić szerb elnök fogadta őket. A zárt ajtók mögött zajló tárgyalások után az államfő egy szűkszavú posztot jelentetett meg az Instagram fiókján. Aleksandar Vučić úgy fogalmazott, hogy nehéz volt a tárgyalása az ötökkel, de fontos találkozókra számít az előttünk álló napokban Brüsszelben. A köztársasági elnök reményét fejezte ki, hogy a következő időszakban sikerül megtalálni a válságból kivezető utat.

Később Belgrádban a sajtó képviselőinek nyilatkozott Miroslav Lajcák. Az EU megbízott konkrét elvárásokat fogalmazott meg mindkét irányban, és egyértelművé tette mit vár el Brüsszel.

„Ahogy azt már sokszor elmondtuk, nincs európai jövője sem Szerbiának, sem Koszovónak a kapcsolataik normalizálása és az elfogadott megállapodások végrehajtása nélkül. Ez érvényes mind a jelenlegiekre, mind a korábbiakra. Stabil, virágzó és európai régióként szeretnénk látni a Nyugat-Balkánt, ezért a párbeszéd döntő fontosságú. A következő napokban folytatjuk a tárgyalást Vučić elnökkel és Albin Kurti miniszterelnökkel.”

A szeptember 24-i, banjskai események világossá tették, hogy a viszonyok normalizálása sürgetőbb, mint valaha. Bármilyen késedelem elfogadhatatlan, és azt várjuk, hogy Koszovó és Szerbia teljesítse a párbeszédből fakadó kötelezettségeit, szögezte le Lajčák.

Belgrád-Pristina párbeszéd
Szerbia
Koszovó
Pristina
Belgrád
párbeszéd
Miroslav Lajčak
Gabriel Escobar
Egyesült Államok
Franciaország
Németország
Olaszország
Albin Kurti

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.