Ugrás a tartalomra

Vučić: Nem beszélhetünk elismerésről, Koszovó belépéséről az ENSZ-be

2023.03.01
10:15
2023.03.01
11:10
Forrás
Pannon RTV
Soha nem tárgyaltunk titokban, mindig az igazat mondtam, és soha semmit nem titkoltunk, mondta Aleksandar Vučić a hétfőn Brüsszelben megtartott háromoldalú találkozóról a Szerbiai RTV műsorában.

Azért nem írt alá semmit Brüsszelben Aleksandar Vučić, mert az Európai Unió javaslata azt is tartalmazza, hogy Szerbia nem ellenezheti Koszovó felvételét a nemzetközi szervezetekbe, ideértve az Egyesült Nemzetek Szervezetét is – jelentette ki a köztársasági elnök az RTS-nek adott másfél órás interjújában. Mint mondta, ez nem újdonság, a nyugati országok a független Koszovó mellett állnak ki, és mindent megtesznek, hogy Szerbia is elismerje Pristina önállóságát. Ez azonban nem várható el Belgrádtól – tette hozzá.

A hétfői brüsszeli tárgyalásairól, valamint Szerbia jövőbeli lépéseiről beszélt a szerbiai közszolgálati televíziónak adott nagyinterjúban Aleksandar Vučić. A köztársasági elnök válaszolt mindazokra a bírálatokra, amelyek szerint az úgynevezett francia-német javaslat, amelyet mára már európai javaslatnak neveznek, és amely Szerbia és Koszovó viszonyát rendezné, nem elfogadható, és amennyiben az államfő azt aláírja, lemond Koszovóról, ezzel pedig árulást követ el. Kiemelte: ilyet soha nem tenne, nem lépne olyat, ami ellentétes Szerbia érdekeivel. Nem lehet kölcsönös elismerésről beszélni Koszovóval – szögezte le.

„Ezek olyan kulcsfontosságú kérdések, amelyek Szerbia Alkotmányával és Szerbia Köztársasággal kapcsolatosak, és én egyértelműen és mindenhol, Münchenben is, Brüsszelben is, és mindenhol máshol is erről beszéltem. Szerbia ereje és kiállása éppen ebben van. Mit gondol, miért nem írtam alá semmit, amiről azt mondták, hogy alá fogom írni? Itt mindenki ezt mondta. Azért megy Vučić, hogy aláírja.”

Rámutatott, még számos dologról kell tárgyalni, egyebek mellett arról is, hogyan és milyen sorrendben kell megvalósítani a megállapodásban foglaltakat. Szerinte a koszovói albánok ragaszkodni fognak ahhoz, hogy előbb Szerbia ismerje el Koszovó függetlenségét, és írja alá ezt a megállapodást, és csak akkor akarják majd megalakítani a Koszovói Szerb Községek Közösségét, Szerbia viszont nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét, és elvárja a szerb kisebbségi önkormányzat megalakítását. Erről kell még tárgyalni, illetve arról is, hogy ilyen formában Belgrád számára elfogadhatatlan a megállapodás, mert Szerbia nem ismerheti el Koszovó függetlenségét, de nem fogadhatja el a felvételét sem az ENSZ-be.

„Elkészítjük a megvalósítási tervet. Ezért fog Miroslav Lajčak ellátogatni ide és Pristinába. Amikor eljön hozzánk, és elmegy hozzájuk, mi is és ők is javaslunk majd valamit. Mondom, minden másról hajlandó vagyok beszélgetni és tárgyalni a megvalósítási terv részeként, de ezt nem fogom aláírni.”

Elmondta, voltaképpen nincs határideje a tárgyalások lezárásának, márciusban újra asztalhoz ülnek, és március 18-án Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Észak-Macedóniába látogat, az Európai Tanács pedig március 24-én ülésezik, de ezek egyike sem tekinthető valamilyen határidőnek, legfeljebb annyit jelent, hogy ha addig nem történik előrelépés, akkor nem nyitnak meg újabb fejezeteket, klasztereket Szerbia és az Európai Unió között. Ugyanakkor senki sem fogja hagyni a tárgyalások a végtelenségig folytatódhassanak, úgyhogy előbb-utóbb meg kell állapodni.

Szerbia
Koszovó

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.